Sljedeće sedmice: Tri statusne konferencije

19. Juna 2008.15:02

Na Sudu BiH prvu sedmicu jula obilježit će pripreme suđenja optuženima za zločine u Višegradu, Vitezu i Ključu.

Više od tri mjeseca nakon izjašnjenja okrivnji, za 2. juli zakazana je statusna konferencija Momiru Saviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine, u vrijeme dok je bio komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon što je u aprilu 2008. godine pred Sudom BiH Ante Kovać negirao krivicu za zločine počinjene 1993. u Vitezu, 3. jula zakazana je statusna konferencija kako bi se stranke u postupku dogovorile o izvođenju dokaza tokom suđenja ovom bivšem komandantu Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Isti dan zakazana je i statusnakonferencija za Vinka Kondića, koja je trebala biti održana prošle sedmice, kada se optuženi nije pojavio zbog “lošeg zdravstvenog stanja”. Tužilaštvo mu na teret stavlja učešće u progonu, ubistvima, protivpravnom zatvaranju, mučenju, te prisilnim nestancima Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Ključ.

U ponedjeljak i utorak, 30. juna i 1.jula, planiran je nastavak suđenja Ivici Vrdoljaku, bivšem pripadniku HVO-a optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilima sa područja Dervente i Bosanskog Broda.

Četiri dana naredne sedmice, od 30. junado 3. jula, nastavlja se dokazni postupak Odbrane na suđenju Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću, koji su optuženi za sudjelovanje u zatvaranju, premlaćivanju, te iznuđivanju vrijednosti od civila zatočenih u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi izvor” u Zvorniku.

Novi svjedoci Odbrane pojavit će se 30.juna i 2. jula na suđenju Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i MirkuVračeviću, optuženima za zločine u mjestu Vojno kod Mostara. Drugog jula nastavit će se suđenje i Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću za zločine počinjene nad Hrvatima zatočenim u logorima napodručju Bugojna.

Pred Apelacionim vijećem nastavljaju sedva obnovljena suđenja, i to 30. juna i 4. jula Nikoli Andrunu, koji je nepravosnažno osuđen na 13 godina za zločine u logoru Gabela, općina Čapljina, te 2. jula Marku Samardžiji, koji je prvostepenom presudom osuđen na 26 godina zatvora za zločine počinjene 1992. na području općine Ključ.

U utorak, 1. jula, Tužilaštvo je najavilo saslušanje novih svjedoka na suđenju Miodragu Nikačeviću, optuženom za zločine počinjene 1992. u Foči, te Novaku Đukiću, koji se tereti da je naredio granatiranje Tuzle u maju 1995. godine, kada je bio visoki oficir VRS-a.

Istog dana, a potom i narednog, nastavitće se suđenje Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, koji se terete da su tokom 1991. i 1992. godine učestvovali u zločinima počinjenim na području Bosanske Krupe.

U utorak i srijedu, 1. i 3. jula, nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva na suđenjima Predragu Kujundžiću, koji je optužen da je, dok je bio na čelu paravojne formacije “Predini vukovi”, počinio niz zločina na području Doboja; te Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločine počinjene na području općine Kalinovik.

Sljedeće sedmice, 2. i 4. jula, nastavitće se suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine počinjene tokom 1992. godine na području općina Nevesinje, Gacko, Kalinovik i Bileća.

U četvrtak, 3. jula, zakazano je suđenje Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH optuženom za mučenje i ubistva ratnih zarobljenika “na širem području Bihaća”, te devetorici optuženih za genocid nad Srebreničanima počinjen u Kravici.

Istog dana će tim sudskih vještaka iznijeti nalaz o zdravstvenom stanju Veljka Bašića, koji se zajedno sa Predragom Bastahom i Goranom Viškovićem tereti za zločine u logoru Sušica, općina Vlasenica. Na prethodnom ročištu je saopćeno da Bašić “nije sposoban daprati suđenje”.

Odbrana Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, optuženih za zločine počinjeneu Bratuncu nakon pada Srebrenice u julu 1995., nastavit će izvoditi svoje dokaze u petak, 4. jula 2008. godine.