Članak

Adamović i Lukić: Negiranje navoda optužnice

18. Juna 2008.22:45
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH dvojica optuženih za zločine počinjene na području Ključa izjasnili se da se ne osjećaju krivima.

Marko Adamović i Boško Lukić negirali su krivicu po navodima optužnice Tužilaštva BiH kojom se terete za zločin protiv čovječnosti, te organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

U optužnici stoji da su obojica, od aprila do decembra 1992. godine, “zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba općine Ključ”, planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestvovali u kampanji progona nesrpskog stanovništva.

Boško Lukić je, smatra Tužilaštvo, bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ, član Kriznog štaba i član Komande odbrane grada Ključa. Prema istim navodima, Marko Adamović je bio član Kriznog štaba, komandant Komande odbrane grada i zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je poslije granatiranja naselja Pudin Han i Velagići 28. maja 1992. godine “sve civilno stanovništvo pozvano da se okupi kod Doma u Velagićima, nakon čega im je naređeno da idu pred Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Ključ”.

Na putu su navodno razdvojeni muškarci od žena i djece – koji su pušteni, “bez prava da se vrate svojim kućama” – dok su muškarci ispitivani i evidentirani, nakon čega su neki pušteni, a više od 200 ih je lišeno slobode i zatvoreno u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić”.

U optužnici se također navodi da je od 27. maja 1992. godine “vojska i policija vršila pretres sela i naselja općine Ključ” gdje su živjeli Bošnjaci, te da su civili hapšeni i odvođeni u formirane zatočeničke objekte u osnovnoj školi u Sanici te školi “Nikola Mačkić” u Ključu, i bivšoj željezničkoj stanici u Sanici, te u Stanici javne bezbjednosti Ključ.

Adamović i Lukić uhapšeni su 20. marta ove godine, nakon čega im je izrečen pritvor.

Ime Marka Adamovića se spominje u optužnici Tužilaštva BiH protiv Vinka Kondića, nekadašnjeg člana Kriznog štaba i načelnika Stanice javne bezbjednosti općine Ključ, gdje stoji da je prisustvovao sastancima članova Kriznog štaba, koji su se 1992. godine održavali skoro svakog dana.