Članak

Kličković i ostali: Ispitivanja pred vojnim sudom

17. Juna 2008.00:00
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili o zatočeništvu u različitim objektima na području Bosanske Krupe, te učešću Mladena Drljače u zločinima tokom 1992. godine.

This post is also available in: English

Muškarci iz porodice Balkić, tri sina i otac, uhapšeni su u Bosanskoj Krupi krajem aprila 1992. godine, nakon čega ih je ispitivao “sudija” Mladen Drljača.

O ovome su svjedočili Adem i Asim Balkić, koji su pozvani kao svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Mladenu Drljači, Gojku Kličkoviću i Jovanu Ostojiću.

Sva trojica se terete da su tokom 1991. i 1992. godine učestvovali u zločinima počinjenim na području Bosanske Krupe. Tužilaštvo BiH Kličkovića i Drljaču smatra odgovornim za odvođenje zarobljenika pred Privremeni vojni sud, gdje je Drljača bio “predsjedavajući sudija”.

“Zajedno sa ocem i braćom, te drugim mještanima, uhapšen sam 22. aprila 1992. godine, nakon čega smo, narednog dana, odvedeni prvo u jednu barutanu na Lipiku, a kasnije u školu u Jasenicu. Iz te škole smo odvođeni pred srpski sud, gdje sam vidio sudiju Mladena Drljaču, Mitra Ciganovića i neku ženu koja je kucala. Pitali su me o naoružavanju, te nekim ljudima iz Krupe”, rekao je Adem Balkić.

Svjedok Adem Balkić je istakao da je nekoliko dana nakon ispitivanja odveden u Osnovnu školu “Petar Kočić”, gdje je zarobljenike čuvala “vojna policija” i gdje su zlostavljani “željeznim predmetima, puškama, noževima, te elektrošokovima”.

“U školu su dolazile i grupe vojnika koji su zlostavljali zarobljenike, ali mene nisu. Tokom odlaska na čišćenje u grad, Vojna policija nas je vrijeđala, napadali su nas i tukli. Mene je također jedan od njih udario lopatom po leđima. Tada je svako mogao da radi šta hoće”, kazao je Adem Balkić.

Asim Balkić, drugi svjedok Tužilaštva, ispričao je kako je odvođen na ispitivanja pred “Drljaču ili Oljaču” tokom zatočenja u školi u Jasenici, gdje je u fiskulturnoj sali vidio zaštićenog svjedoka A3, koji je bio premlaćen.

“Taj Drljača ili Oljača je htio da me osudi, ali je tada Mitar Ciganović rekao toj ženi što je kucala da napiše da sam neutralan. Mislim da je taj sud bio smješten u muzeju u Jasenici, a taj Oljača je bio crn i imao je oko 50 godina”, rekao je Asim Balkić i dodao da je “od drugih iz sale” saznao za ime “sudije”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Asim Balkićje slučajno otkrio ime i prezime zaštićenog svjedoka A3, na što je ukazala Odbrana, ali Sudsko vijeće i Tužilaštvo BiH nisu reagovali.

Asim Balkić je kazao da je u školi “PetarKočić” bilo “između 45 i 47 ljudi”, te da su među njima bile i dvije žene, koje su, prema njegovom mišljenju, bile zlostavljane.

“Izvjesni Željko Smoljanac je često izvodio ovu mlađu i ona se vraćala uplakana, kao i ova starija, koja je dolazila i raščupana. Kada bi ih pitao šta je bilo, one bi govorile ‘ne pitaj ništa'”, rekao je Asim Balkić.

Asim i Adem Balkić, kako su istakli,r azmijenjeni su 10. maja 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 18. juni 2008. godine.

This post is also available in: English