Članak

Sljedeće sedmice: Uviđaj u Bugojnu

6. Juna 2008.00:00
Sudsko vijeće Suda BiH posjetit će lokacije koje se spominju u optužnici za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

This post is also available in: English

Naredne sedmice, 11. juna, Sudsko vijeće koje zasjeda na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću posjetit će mjesta koja se spominju u optužnici protiv ove četvorice bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine u bugojanskim logorima.

Gasal i Kukavica su, prema navodima Optužbe, bili odgovorni za funkcionisanje logora formiranog na stadionu Nogometnog kluba “Iskra” u Bugojnu, dok se Enes Handžić i Senad Dautović terete za zlostavljanje, ubistva i odvođenja zarobljenika na prinudni rad. U logoru je, smatra Tužilaštvo, bilo zarobljeno oko 300 bugojanskih Hrvata.

U ponedjeljak, 9. juna, nastavlja se suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koje Tužilaštvo smatra odgovornima za zločine počinjene na području općina Nevesinje, Gacko, Kalinovik i Bileća, kao i suđenje Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, optuženima za zločine u Bratuncu počinjene u julu 1995. godine.

Svih pet radnih dana sljedeće sedmice planiran je nastavak suđenja Predragu Kujundžiću Predi, koji je optužen da je tokom 1992. i 1993. godine, komandujući jedinicom “Predini vukovi”, učestvovao u zlostavljanju i progonu Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Doboj.

Suđenje Kujundžiću bilo je prekinuto u maju, jer je stručni tim ljekara utvrdio da je optuženog neophodno hospitalizirati mjesec dana, kako bi se utvrdilo da li je sposoban pratiti suđenje. Sudsko vijeće zadužilo je ljekare da do idućeg ročišta dostave Sudu detaljan nalaz i mišljenje, na osnovu kojih će se utvrditi daljnji tok suđenja.

U utorak, 10. juna, nastavljaju se suđenja Novaku Đukiću, bivšem oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za masakr počinjen u Tuzli u maju 1995. godine, i Miodragu Nikačeviću, bivšem policajcu iz Foče koji se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području ove općine.

Istog dana, 10. juna, pred Sudom će se pojaviti Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba, koje Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine počinili zločin nad Bošnjacima zarobljenim u OŠ “Miladin Radojević” u Kalinoviku, te u logoru “Barutni magacin”.

Novi svjedoci Odbrane Ivice Vrdoljaka pojavit će se na suđenju 10. i 11. juna. Ovaj bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optužen je za zločine počinjene nad civilima sa područja općina Derventa i Bosanski Brod.

Tri dana naredne sedmice – 11., 12. i 13. juni – predviđena su za nastavak dokaznog postupka Odbrane Ferida Hodžića, nekadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica. Tužilaštvo BiH tereti Hodžića za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene od maja 1992. do januara 1993. godine u logoru “Štala” u Vlasenici.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, isti dani planirani su i za nastavak suđenja jedanaestorici bivših pripadnika Specijalne policije i VRS-a optuženih za genocid u Srebrenici.

Četiri svjedoka Tužilaštva iskaz će dati na suđenju Sulji Karajiću koje je zakazano za četvrtak, 12. juni. Optužnica tereti Karajića, bivšeg pripadnika Armije BiH, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen “na širem području grada Bihaća”.

Istog dana Apelaciono vijeće Suda BiH će nastaviti pregledavati snimke iskaza svjedoka Odbrane na obnovljenom suđenju Nikoli Andrunu, koji je prvobitno osuđen na 13 godina za zločine počinjene u logoru Gabela u Čapljini. Presuda je poništena u septembru 2007. godine, te je određeno ponovno održavanje suđenja.

This post is also available in: English