Članak

Jednomjesečni pritvor Dušanu Jankoviću

30. Maja 2008.18:42
Sud BiH odredio pritvor jednom od četvorice osumnjičenih za zločin na Korićanskim stijenama.

Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Dušanu Jankoviću, dok su na slobodu pušteni Damir Ivanković i Zoran Babić.

U međuvremenu, Justice Report saznaje da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili Željka Stojnića te ga jutros predali Tužilaštvu BiH. Sva četvorica osumnjičena su za zločin na Korićanskim stijenama.

Pripadnici SIPE su 27. maja uhapsili Jankovića, Ivankovića, Babića te Željka Stojnića, koji je naredni dan pušten jer je utvrđeno da se ne radi o osobi koju Tužilaštvo sumnjiči za ratni zločin. Potom je uhapšen drugi Stojnić, za kojeg će Tužilaštvo u toku dana predložiti pritvor, saznaje Justice Report.

“Radilo se o osobama istog imena i prezimena, te sličnog datuma rođenja i godišta”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Janković, Ivanković, Babić i Stojnić osumnjičeni su za učestvovanje u masovnom strijeljanju oko 200 muškaraca civila na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić, počinjeno 21. augusta 1992. godine. Civili su, u pratnji policije iz Prijedora i Sanskog Mosta, dovedeni na ovo područje iz prijedorskih logora, gdje su bili zatočeni.

Sud smatra da postoji osnovana sumnja da je Janković u to vrijeme bio zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor. Osumnjičenom je određen pritvor jer “postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva”, ali zbog toga što bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecanjem na svjedoke i saučesnike.

Za zločine na Korićanskim stijenama, pred Haškim tribunalom je na 17 godina zatvora osuđen Darko Mrđa, bivši pripadnik interventnog voda specijalne policije Republike Srpske.

Povezani članci