Članak

Nenadu Tanaskoviću smanjena kazna

23. Maja 2008.04:38

Apelaciono vijeće smanjilo kaznu Nenadu Tanaskoviću sa dvanaest na osam godina zatvora.

Nakon što je djelimično uvažilo žalbe branilaca Nenada Tanaskovića, Apelaciono vijeće Suda BiH, smatrajući da je došlo do “povrede prava optuženog”, preinačilo je prvostepenu presudu bivšem višegradskom policajcu, te smanjilo kaznu sa dvanaest na osam godina zatvora.

Nenada Tanaskovića je Sud BiH u augustu 2007. osudio na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. nad civilima sa područja općine Višegrad. Osuđen je jer je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Višegrad učestvovao u zatvaranju, mučenju, silovanju i progonu Bošnjaka.

Na presudu su se žalili branioci optuženog, tvrdeći, između ostalog, da ona nije “zasnovana na zakonu”, te da Sud nije “jednako tretirao” dokaze koji idu u korist i one koji idu na štetu optuženog.

Apelaciono vijeće je odbacilo ove žalbe, te se složilo sa odlukom Sudskog vijeća u svim tačkama presude osim u dijelu koji se odnosi na visinu kazne. Kako je navedeno u drugostepenoj presudi, Sudsko vijeće je optuženom kao otežavajuću okolnost uzelo i činjenicu da nije pokazao kajanje za ono što je učinio, te je uporno negirao svoju umiješanost u zločine.

“Žalbeno vijeće smatra da je to bilo pogrešno, te da predstavlja povredu prava optuženog. Da je optuženi pokazao kajanje tokom suđenja, to bi se moglo smatrati priznanjem krivice i uskratilo bi mu pravo da se smatra nevinim dok se ne dokaže njegova krivica. Pošto je Sudsko vijeće pogriješilo, ovo vijeće mora ispraviti tu grešku i smanjiti izrečenu kaznu”, navodi se u obrazloženju drugostepene presude.

U presudi se još navodi i to da je osam godina zatvora “primjerena kazna”, te da se mora “uspostaviti nova ravnoteža između otežavajućih i olakšavajućih okolnosti”. Apelaciono vijeće smatra da se nepokazivanje kajanja ne treba uzimati kao otežavajuća okolnost, te da bi ozbiljno i teško pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog trebalo biti “olakšavajući faktor”.

Ovom presudom Apelaciono vijeće je također utvrdilo da nema dokaza da su predstavnice Udruženja “Žene žrtve rata” iz Višegrada prijetile svjedocima ili ih prisiljavale da daju lažni iskaz, što je tokom suđenja, ali i u žalbi na prvostepenu presudu, tvrdila Odbrana.