Članak

Škrobić: Sudbina porodice Glamočak

22. Maja 2008.23:04
Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak protiv optuženog za protjerivanje porodice Glamočak i ubistvo jednog njenog člana.

Saslušanjem dvaju svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo je završilo dokazni postupak na suđenju Marku Škrobiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Odbrana će početi sa izvođenjem dokaza 20. juna 2008. godine.

Marka Škrobića Državno tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Prema navodima optužnice, Škrobić je, “zajedno sa još četiri naoružane osobe”, 31. jula 1992. godine u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš, istjerao porodicu Glamočak iz njihove kuće, te ubio jednu osobu.

Stana Glamočak – čije je saslušanje počelo na prethodnom ročištu, ali je prekinuto tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane jer joj je pozlilo – tvrdi da je bila u grupi koju je Škrobić izveo, te da je vidjela kako on ubija njenog svekra.

Glamočak je na prošlom ročištu izjavila kako se jedna od osoba koje su došle po njenu porodicu, još ispred vrata kuće predstavila kao “komšija Marko”.

U nastavku svoga svjedočenja objasnila je da je Markovo prezime saznala isti dan.

“Dvoje komšija – koji su u međuvremenu umrli – kazali su mi da se on preziva Škrobić”, izjavila je Stana Glamočak.

Posljednji svjedok Tužilaštva bio je Ivo Marić, bivši pripadnik HVO-a, koji je, prema vlastitom iskazu, otišao u selu Ravno, gdje je porodica Glamočak odvedena.

“Kad sam stigao u Ravne, od komandira sam tražio da pusti porodicu Glamočak. Kazao mi je kako će biti razmijenjeni. Insistirao sam da ih pusti, nakon čega mi je on kazao da hoće, sve osim starog Stoje Glamočaka, kojeg će, navodno, ispitivati”, izjavio je Marić.

“Ne znam ko je Glamočake odveo iz njihove kuće. Čuo sam priče da je Marko Škrobić upetljan u ubistvo. Njega nisam vidio u selu Ravne kad sam otišao po Glamočake”, rekao je Marić, dodavši kako mu je poznato da postoji više osoba koje imaju isto ime i prezime kao i optuženi.