Članak

Logor u selu Rovaši

22. Maja 2008.13:51
Saslušanjem svjedoka koji su govorili pretežno u korist optuženog, Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak protiv Ferida Hodžića.

 

U roku od nepuna dva mjeseca, Državno tužilaštvo je saslušalo ukupno 19 svjedoka i uložilo oko 40 materijalnih dokaza, čime je okončalo dokazni postupak protiv Ferida Hodžića, bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica.

Hodžićeva Odbrana svoj je dokazni postupak počela 22. maja, iako je tokom jednog od ranijih ročišta branilac Asim Crnalić izjavio kako postoji mogućnost da Odbrana neće izlagati svoje dokaze “ukoliko Tužilaštvo ne dokaže navode iz optužnice”.

Tužilaštvo BiH tereti Ferida Hodžića za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene od maja 1992. do januara 1993. godine. Hodžić je optužen da je naređivao hapšenja i zatvaranja civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u logor “Štala” u zaseoku Rovaši, općina Vlasenica.

Prema navodima optužnice, šest zatočenika je u nehumanim uvjetima držano sedam mjeseci, u toku kojih su fizički i psihički zlostavljani, a jedan zatočenik je smrtno stradao. Tužilaštvo smatra da Hodžić, “kao odgovorna osoba”, nije pokrenuo istragu o zločinima počinjenim u ovom logoru, niti je kaznio počinioce.

Tužilaštvo je kao svjedoke saslušalo preživjele zatočenike Anđu Obradović i Radeta Pejića Mišu.

Obradović je ispričala kako je početkom oktobra 1992. godine dovedena u“Štalu”, gdje je zatekla još četiri zatvorenika.

“Udarali su nas kao životinje”, kazala je svjedokinja, koja tvrdi da dok je bila u “Štali” – do 26. januara 1993. godine – nije čula za Ferida Hodžića.

Prema navodima optužnice,Obradović je silovana u zatočeništvu, za što je krivicu priznao Veiz Bjelić, jedan od čuvara ovog logora. Bjelića je optužen da je zajedno sa Hodžićem, alije on 26. marta 2008. godine s Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je izrečena kazna od šest godina zatvora.

Svjedok Rade Pejić Mišo je rekao da čuvari u “Štali” nisu tukli zatočenike, nego su to činile “druge osobe koje su tu dolazile”, i koje su se “plašile da će ih Ferid Hodžić uhvatiti u tome”.

Pejić je također rekao i da je vidio kako iz “Štale” stražari iznose tijelo Dušana Čestića, koji se ranije “žalio na zdravstvene probleme”.

“Umro je valjda tokom noći. Ništa nisam vidio sve do tog momenta kada su ga iznosili iz ‘Štale’. Ne mogu reći da se objesio, jer i da jeste, ja to u mraku ne bih ni vidio”, odgovorio je ovaj svjedok na upit tužiteljice Sanje Jukić o tome da li je Čestić sam sebi okončao život.

U optužnici stoji da su pripadnici TO-a vrijeđali i tukli zatočenike, nanoseći im tjelesnu i duševnu bol, dok je jedna osoba smrtno stradala od posljedica nanesenih povreda.

Tužilaštvo je saslušalo i niz bivših pripadnika TO-aVlasenica, čuvara ovog logora, koji su negirali odgovornost optuženog.

“Mislim da Hodžić nije vidio ljude koji su bili zatočeni u Rovašima. On nije mogao znati za mučenja zatvorenika jer nije komunicirao svojskom. Hodžić je odavao utisak vojnički ustrojenog čovjeka i na njemu se vidjelo da je profiliran vojnik”, rekao je Bešir Aljukić.

Svjedoci Dževad Musić i Ismet Hurić, bivši čuvari u ovom logoru, izjavilisu da je Dušan Čestić u zatvoru izvršio samoubistvo, 24 sata nakon što je doveden.

“Kad sam jedno jutro krenuo na smjenu, čuvari su mi dali ključ da uđem unutra jer oni nisu smjeli gledati mrtvog čovjeka. Ušao sam i vidio da se Dušan objesio na stub od jasala na kojima se stoci ostavljalo sijeno”, kazao je Musić.

Ostaci tijela Dušana Čestića – prema iskazu njegovog sina Željka, koji je također svjedočio – pronađeni su prošle godine u blizini zatvora u kojem je bio zatočen.

Adil Omerović, bivši načelnik štaba u Rovašima, ispričao je kako je TO Vlasenica nastojala “zaštititi zatvorenike u ‘Štali’ od osvete naroda i vojske”.

“Pričalo se da je tamo bilo nekog šamaranja. Čuo sam i da je bilo tuče zatvorenika. Znam da smo održali sastanak da se ‘Štala’ dodatno obezbijedi, a u to se uključio i Hodžić. Nismo dozvolili nikome da ih maltretira”, objasnio je Adil Omerović.

Svjedok Avdija Omerović, nekadašnji pisar u komandi TO-a u Rovašima, rekao je da se “Štala” ne može nazvati zatvorom, ali je dodao da zna kako su tu bila “dva srpska vojnika koja su krili od naroda, da im ne bi nešto uradili”, te “još dva Bošnjaka koja su pravila nerede”.

“Bilo je dosta prijetnji tim zatvorenicima. Kako ko naiđe, kaže da ih treba pobiti. To sam rekao Feridu. U prvi momenat nije reagovao, a poslije je napravljen sastanak da se pojača straža kod ‘Štale’”, ispričao je Omerović.

Prema iskazu Nurije Hurića, nekadašnjeg čuvara u “Štali”, nadležnost nadovim zatvorom imala je policija iz “glavne komande”, dok Hodžić “skoro nikad nije bio tu”.

Stražari Hurić i Musić govorili su i o“lošim uslovima u zatvoru”, dodavši da su i sami bili “pogođeni nestašicom hrane”, te da su, kao izbjegla lica, i oni spavali u drugoj štali.

Nasuprot njima, Avdija Omerović je rekao da su uslovi u “Štali”bili dobri, te da su zatvorenici imali “hranu, sapune, peškire i toplu vodu”.

Odbrana je svoj dokazni postupak počela saslušanjem dvaju svjedoka.

Nadžida Čano je novinarka BIRN – Justice Report. [email protected]. Justice Report je sedmična BIRN online publikacija.

Povezani članci

Nadžida Čano