Članak

Nikačević: Grč na licu

20. Maja 2008.11:15
Svjedokinje Tužilaštva govorile o Nikačeviću i početku rata u Foči.

Dvije svjedokinje Tužilaštva na suđenju Miodragu Nikačeviću, bivšem fočanskom policajcu optuženom za ratne zločine, prisjetile su se ratnih dešavanja iz 1992. godine.

Odlukom Sudskog vijeća svjedočile su javno, ali njihovi lični podaci, kao i podaci ostalih svjedoka koje saslušava Tužilaštvo, ne smiju biti dostupni medijima i široj javnosti. Sud je ovu odluku donio na zahtjev Tužilaštva BiH, nakon što su neki svjedoci ukazali na to da ih je supruga optuženog navodno pozivala i vršila pritisak na njih.

Prema navodima optužnice, Miodrag Nikačević je u aprilu i julu 1992. godine, uniformisan i naoružan, silovao dvije žene iz Foče. Također mu se na teret stavlja da je jednu osobu odveo u Kazneno-popravni dom Foča, gdje je kasnije i ubijena.

Druga po redu svjedokinja koju je saslušalo Tužilaštvo rekla je kako je tokom aprila 1992. godine živjela u Foči sa sinom, te prijateljicom i njeno dvoje djece. Tvrdi da su joj sve do napuštanja Foče, 13. augusta iste godine, u stan dolazile osobe koje su se predstavljale kao “vojni policajci”, te optuženi.

“Jednom je rekao da prijateljica i ja ne smijemo biti skupa i da ona mora otići. Govorio je da će je odvesti na Velečevo, gdje je bio ženski zatvor. Nije je odveo. Poslije je još dolazio, ali nije nikoga maltretirao”, ispričala je druga svjedokinja.

Ova svjedokinja je još kazala da je često boravila kod komšinice, prve svjedokinje Tužilaštva, koja je saslušana na prethodnom ročištu, dodavši da ju je ona pozivala kada su dolazili “Nikačević i drugi”.

“Djelovala mi je uznemireno. Mijenjala bi boje i molila me da ostanem što duže. Nisam znala zbog čega”, ispričala je druga svjedokinja.

Prva svjedokinja Tužilaštva je tvrdila da ju je optuženi silovao.

Treća svjedokinja Tužilaštva je ispričala kako se krila u svom i stanu svojih komšija dok je boravila u Foči do augusta 1992. godine. Ona je rekla da je optuženog poznavala “iz viđenja”, ali tvrdi da ga u ratu “nije nijednom vidjela”.

Treća svjedokinja je u sudnici ispričala da se nakon rata družila sa prvom svjedokinjom Tužilaštva, koja je s njenom majkom povremeno pričala i o ratnim dešavanjima.

“Imala je uvijek neki grč na licu. Vidjelo se da joj je teško na pomen Nikačevića. Kao da ima nešto da kaže ali ne može”, ispričala je treća svjedokinja.

I ova svjedokinja je u sudnici rekla da ju je prije dolaska na Sud zvala Nikačevićeva supruga Dragana i postavljala joj pitanja o njenom svjedočenju i iskazu prve svjedokinje.

“Onda me pitala za prvu svjedokinju Tužilaštva – kako je moguće da ona govori o silovanju, umjesto da im bude zahvalna. ‘Osvetit ću joj se’, tiho je rekla, ali prema meni je bila ljubazna, čak mi se i izvinjavala”, rekla je treća svjedokinja.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, suđenje Miodragu Nikačeviću nastavit će se 10. juna 2008. godine.