Članak

Hodžić: Neprikosnoveni autoritet

14. Maja 2008.00:00
Svjedoci Tužilaštva tvrde da je Teritorijalna odbrana štitila zatvorenike u “Štali”.

This post is also available in: English

Adil i Avdija Omerović, svjedoci Tužilaštva na suđenju Feridu Hodžiću, ispričali su da je Teritorijalna odbrana (TO) Vlasenica, kojom je iz sela Cerska komandovao optuženi, nastojala zaštititi zatvorenike u “Štali” od “osvete naroda i vojske”.

Tužilaštvo smatra da je Ferid Hodžić, kao komandant TO-a Vlasenica sa komandnim mjestom u selu Cerska, zaselak Rovaši, naredio hapšenje grupe civila Srba, te njihovo zatvaranje u “Štalu”, gdje su boravili sedam mjeseci – tokom 1992. i 1993. godine.

Zatvorenici su, navodi se u optužnici, bili izloženi nečovječnom postupanju pripadnika TO-a. Od posljedica zlostavljanja jedan zatvorenik je preminuo, a Hodžić nije naredio istragu u vezi s njegovom smrću, niti je poduzeo mjere kako bi spriječio zločine nad zatočenicima.

Adil Omerović, nekadašnji načelnik štaba u Rovašima, ispričao je da je za vrijeme njegovog boravka u selu Cerska, općina Vlasenica, od maja do augusta 1992. godine, komandant TO-a bio Ferid Hodžić.

“To je izuzetno cijenjen i dobar komandant. Neprikosnoveni autoritet kod komandira i Ratnog predsjedništva”, rekao je Omerović.

Ovaj svjedok je rekao da su u “Štali” u cerskom zaseoku Rovaši – u koju, kako tvrdi, nikad nije ulazio – bila zarobljena dva srpska vojnika i dva bošnjačka civila.

“Bilo je priče da je tamo bilo nekog šamaranja. Čuo sam iz nezvaničnih priča da je bilo tuče zatvorenika. Znam da smo održali sastanak da se ‘Štala’ dodatno obezbijedi, u to se uključio i Hodžić. Nismo dozvolili nikome da ih maltretira”, ispričao je Adil Omerović.

I njegov brat Avdija, također svjedok Tužilaštva, nekadašnji pisar u komandi TO-a u Rovašima, govorio je o zatvorenicima u “Štali”, za koju kaže da se “ne može nazvati zatvorom”.

“Čuli smo da je tu neki srpski vojnik kojeg su krili od naroda, da mu ne bi nešto uradili”, rekao je svjedok, i dodao da su kasnije u “Štalu” dovedena još dva Bošnjaka koja su “pravila nerede”, a potom još jedan srpski vojnik.

“Bilo je dosta prijetnji tim zatvorenicima – kako ko naiđe kaže da ih treba pobiti. To sam rekao Feridu. U prvi momenat nije reagovao, a poslije je napravljen sastanak da se pojača straža kod ‘Štale’”, ispričao je Omerović, dodavši da o stanju u zatvoru nikada ništa nije “kucao”, kao ni o ljudima koji su tamo bili.

Omerović tvrdi da, iako nikada nije ulazio u “Štalu”, smatra da su uslovi “bili dobri”, jer je “i sam spavao po štalama”. Također je rekao da su zatvorenici imali hranu, sapune, peškire i toplu vodu.

Svjedok Ilijas Jašarević, nekadašnji član Ratnog predsjedništva u Tuzli, potvrdio je da je Hodžić bio komandant TO-a u Cerskoj, te da je njegova dužnost bila da “organizuje život i rad, i da zaštiti stanovništvo u toj enklavi”.

Suđenje se nastavlja 15. maja 2008. godine, kada će biti saslušan još jedan svjedok Tužilaštva.

Povezani članci

This post is also available in: English