Članak

Bastah i ostali: Sud konstatovao poricanje krivnje

13. Maja 2008.00:00
Nakon što je Predrag Bastah drugi put odbio da se izjasni o krivici zbog zdravstvenih razloga, sudija za prethodno saslušanje konstatovao da optuženi poriče krivnju.

This post is also available in: English

Predrag Bastah, optužen za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice, opet je izjavio pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH da se ne može izjasniti o krivici zbog zdravstvenih razloga. Sud BiH je u zapisnik unio konstataciju da optuženi poriče krivnju.

Bastah je na ročištu održanom 30. aprila odbio da se izjasni o krivici, također zbog zdravstvenih razloga.

“Kada sam počeo čitati optužnicu, pozlilo mi je. Odveli su me liječniku. Ne mogu se izjasniti o krivici, tražim da me pregleda psihijatar”, kazao je na ovom ročištu Bastah.

Uz Bastaha, Tužilaštvo BiH tereti Veljka Bašića i Gorana Viškovića za sudjelovanje u “sistematskom napadu usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva” u općini Vlasenica od aprila do kraja septembra 1992. godine.

Prema navodima optužnice, oni su sudjelovali u hapšenju i zatvaranju bošnjačkih civila te njihovom odvođenju u logor “Sušica”, u kojem je u nehigijenskim uslovima boravilo više od hiljadu osoba.

Nakon provjeravanja Bastahovih ličnih podataka, Fahey Marie Elizabeth, sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH, kazala je da on “odgovara na pitanja i da se prema njegovom izgledu može zaključiti da je dobro”.

Suđenje Bastahu, Viškoviću i Bašiću pred Sudom BiH trebalo bi započeti za najviše 90 dana.

This post is also available in: English