Vijest

Vuković: Započelo obnovljeno suđenje

21. Aprila 2008.10:13
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima započelo obnovljeno suđenje Radmilu Vukoviću za zločin protiv civilnog stanovništva na području Foče.

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH započelo je obnovljeno suđenje Radmilu Vukoviću optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Foča.

U uvodnim riječima, Tužilaštvo BiH je istaklo da “izvedeni dokazi mogu biti dovoljna osnova da se van razumne sumnje Vuković osudi za djelo koje mu se stavlja na teret”.

“Dokazi Tužilaštva potvrđuju osnovanost optužnice. Molim Sudsko vijećeda donese pravilnu odluku”, kazao je tužilac Behaija Krnjić.

Odbrana je kazala da će na osnovu dokaza koje će naknadno priložiti dokazati da Radmilo Vuković nije odgovoran za djelo za koje se tereti.

Prvo stupanjskom presudom Suda BiH Vuković je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog silovanja zaštićene svjedokinje A u ljeto 1992. godine u Foči. Na tu presudu obje strane su uložile žalbu, koje je Apelaciono vijeće uvažilo, te postupak vratilo na ponovno suđenje.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića da je kao pripadnik tadašnjih vojnih snaga Srpske Republike BiH u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju A. Nakon što je uspjela otići iz ovog grada, oštećena je u februaru 1993. godine rodila muško dijete, koje je odmah napustila.

Kako se navodi u optužnici, Vuković je 10. juna 1992. godine došao u Miljevinu, oštećenu odveo u privatni stan a ne u štab, kako joj je rekao, rastrgao joj odjeću, udarao je i onda, kada je izgubila svijest, silovao je. Poslije ovoga, stoji u optužnici, oštećena je pet ili šest puta bila prisiljena da dođe u stan, gdje ju je optuženi silovao.

Pred Apelacionim vijećem preslušan je i audio snimak svjedočenja zaštićene svjedokinje A, ali je javnost sa tog dijela sjednice isključena.

Nastavak suđenja je 22. aprila 2008. godine.