Vuković: Odgođeno suđenje

31. Marta 2008.00:04
Zbog nedolaska advokata odbrane Sudsko vijeće odgodilo početak obnovljenog suđenja Radmilu Vukoviću

BIRN BiH

Zbog nedolaska advokata Bajre Čilića odgođen je početak obnovljenog suđenja Radmilu Vukoviću, optuženom za ratni zločin u Foči. Pretres je odgođen do 7. aprila, do kada će optuženi ili stupiti u kontakt sa Čilićem ili izabrati drugog advokata da ga zastupa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Čilić se, prema pisanju medija, nalazi u pritvoru zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nakon što je navodno kod njega pronađena droga pri ulasku u pritvorske prostorije.

“Nisam imao kontakta sa Čilićem. Samo sam obaviješten o tome šta mu se desilo i da će jedan od suradnika iz njegove advokatske kancelarije zatražiti da se odgodi početak ovog suđenja za 40 dana”, kazao je Vuković.

Vuković je nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog toga što je tokom ljeta 1992. godine, u vrijeme dok je bio pripadnik oružanih snaga tadašnje Srpske Republike BiH, pod prijetnjom oružjem više puta fizički zlostavljao i silovao jednu žensku osobu u Foči.

Nakon što su na tu presudu obje strane uložile žalbe, Apelaciono vijeće ju je ukinulo 31. augusta prošle godine i cijeli postupak vratilo na ponovno suđenje.

Azra Miletić, predsjednica Apelacionog vijeća Suda BiH, kazala je da “nisu dobili nikakav zahtjev za odgađanje početka suđenja, niti obavještenje o nedolasku advokata Čilića”.

“Dajemo vam sedam dana da ili stupite u kontakt sa Čilićem ili da izaberete novog advokata sa liste branitelja po službenoj dužnosti. Ako izaberete novog advokata a Sud ga prihvati, dobit će dovoljno vremena da se upozna sa predmetom”, kazala je Miletić.