Podignuta optužnica protiv Ante Kovaća

25. Marta 2008.17:50
Državno tužilaštvo je Sudu BiH uputilo na potvrđivanje optužnicu protiv Ante Kovaća kojeg terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ante Kovaća zvanog Žabac, bivšeg komandanta Brigadne vojne policije Viteške brigade u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Vitezu tokom 1993. godine. Optužnica je upućena Sudu na potvrđivanje.

Kovača Tužilaštvo tereti da je nezakonito zatvarao i u nečovječnim uslovima držao više od 250 civila Bošnjaka u prostorijama Radničkog univerziteta, Kinosale i SDK-a u Vitezu. Prema navodima još nepotvrđene optužnice, zatvorenike su ispitivali i na prinudni rad odvodili njemu podređeni vojni policajci, a sam Kovać se tereti i za silovanja žena koje su tamo bile zatvorene.

Ante Kovać se u pritvoru nalazi od 30. januara ove godine, kada su ga uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na teritoriji općina Kreševo, Kiseljak, Busovača i Vitez, Sud BiH je do sada izrekao prvostepenu presudu Kreši Lučiću, bivšem komandiru Vojne policije HVO-a, koji je osuđen na šest godina zatvora.

Također je u toku postupak protiv Paška Ljubičića, bivšeg komandira IV bataljona Vojne policije HVO-a, koji se tereti za učestvovanje u napadu na civilno stanovništvo u općinama Busovača i Vitez.

Povezani članci