Pritvor osumnjičenima za zločine u Ključu

24. Marta 2008.08:04
Dvojici osumnjičenih za zločine u Ključu izrečena je mjera pritvora.

Nakon što su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili prošle sedmice, 20. marta, te Tužilaštvo saslušalo, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor za Boška Lukića i Marka Adamovića.

Obojica se dovode u vezu sa zločinima počinjenim na području Ključa tokom 1992. godine.

Tužilaštvo smatra da su Lukić i Adamović od aprila do decembra 1992. godine, “zajedno sa drugim članovima Kriznog štaba općine Ključ”, učestvovali u planiranju, podsticanju, te da su “pomagali i učestvovali u kampanji progona nesrpskog stanovništva općine Ključ”.

Boško Lukić je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), te član Kriznog štaba i član Komande odbrane grada Ključ. Marko Adamović je bio član Kriznog štaba, komandant Komande odbrane grada i zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a.

U prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora stoji da je nakon granatiranja naselja Pudin Han, Velagići, Plamenice, Prhovo, Krasulje, Ramići i Biljani, sve civilno stanovništvo istjerano iz svojih kuća, “nakon čega su vojno sposobni muškarci razdvojeni od žena i djece, te zatvoreni u prostorije Službe javne bezbjednosti i Osnovne škole ‘Nikola Mačkić’”.

Muškarce su navodno pripadnici vojske i milicije ispitivali i psihički i fizički maltretirali, nakon čega su neki pušteni kući, dok je njih više od 1.000 odvedeno u logor na Manjači.

Dalje se navodi da su sve osobe koje su puštene kući, te one koje uopće nisu bile zatvarane, prognane ili ubijene. Na taj način je ubijeno više od 300 civila.

Osim toga, Boško Lukić i Marko Adamović osumnjičeni su da su planirali i podstrekavali napad i uništenje privrednih i vjerskih objekata nesrpskog stanovništva općine Ključ.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Ime Marka Adamovića se spominje u optužnici Tužilaštva BiH protiv Vinka Kondića, nekadašnjeg člana Kriznog štaba i načelnika Stanice javne bezbjednosti općine Ključ, gdje stoji da je prisustvovao sastancima članova Kriznog štaba, koji su se 1992. godine održavali skoro svakog dana.