Lelek: Pritužba zbog odugovlačenja procesa

24. Marta 2008.16:24
Tužilaštvo BiH je tražilo od Sudskog vijeća da okončna dokazni postupak Odbrane Željka Leleka, koji traje više od 10 mjeseci.

BIRN BiH

Sudsko vijeće koje predsjedava na suđenju Željku Leleku, optuženom za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Višegrada, zakazalo je još jedno ročište na kojem će Odbrana pokušati izvesti svoje dodatne svjedoke.

“Smatramo da izvođenje dokaza Odbrane neopravdano dugo traje, više od 10 mjeseci. Pravo na odbranu ne može biti neograničeno… Sud je dužan da vodi računa o ekonomičnosti postupka i o tome koliko on traje, jer ipak troškove za sve na kraju snose poreski obveznici”, obrazložila je primjedbe tužiteljica Božidarka Dodik.

Odbrana je prethodno najavila da želi saslušati tri svjedoka, od kojih se nijedan, iz različitih razloga, nije pojavio na unaprijed zakazanom ročištu. Od jednog je advokat Fahrija Karkin odustao, ali insistira da se preostala dva svjedoka ponovo pozovu.

Riječ je o svjedoku koji nije neposredni očevidac događaja opisanih u sudnici, ali za kojeg Karkin tvrdi da može svjedočiti jer je čuo o događaju.

Drugi svjedok je nekadašnji tužitelj iz Višegrada, koji će svjedočiti o autentičnosti određenih dokumenata koje je navodno potpisao tokom 1993. godine. Odbrana je uložila ove dokumente u materijalne dokaze, ali nisu dostavili originale, niti ovjerene kopije. Obrazloženje koje je Karkin dao bilo je da za njega nije bezbjedno da ide u Višegrad, gdje bi ovjerio kopiju, te je stoga pozvao potpisnika dokumenta da potvrdi autentičnost.

Branilac je također najavio mogućnost pozivanja K.B., zaštićenog svjedoka Tužilaštva, pod pretpostavkom da je on svjedočio u Haagu na iste okolnosti o kojima je govorio pred Sudom BiH, ali je dao drugačiji iskaz. Na pitanje Sudskog vijeća kako Odbrana zna da je riječ o istoj osobi, s obzirom da identitet ovog svjedoka nije otkriven tokom svjedočenja, Karkin je rekao da je to “zaključio” na osnovu pročitanog iskaza.

Tužilaštvo je reklo da su spremni provjeriti da li je riječ o istoj osobi i o tome na vrijeme obavijestiti Sud i Odbranu.

“Ako to ne bude ta osoba, odustajemo od poziva ovog svjedoka”, rekao je Karkin.

Nakon više mjeseci insistiranja Odbrane da sasluša haškog optuženika Sredoja Lukića, i nakon što on nije nijednom odgovorio na njihov zahtjev, Karkin je odustao od ovog svjedoka.

Dokazni postupak Odbrane počeo je u julu 2007., a samo suđenje 2. marta iste godine.