Potjernica za Ivanom Hrkačem

13. Marta 2008.22:20
Na osnovu odluke Suda BiH bit će raspisana potjernica za Ivanom Hrkačem

 

Nakon što se Ivan Hrkač drugi put nije pojavio na zakazanom ročištu za izjašnjenje o krivici, Sud je donio odluku o raspisivanju potjernice.

Ročištu za izjašnjenje o krivici prisustvovala je samo tužiteljica Džemila Begović, dok je branilac optuženog obavijestio Sud da ima obaveze u drugom predmetu.

Državno tužilaštvo smatra da je Ivan Hrkač, kao pripadnik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u periodu između maja i jula 1993. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenih pripadnika Armije RBiH, kao i zatvorenika u osnovnoj školi u Dobrokovićima kod Širokog Brijega.

“Sudska policija je preduzela sve da ga dovede, ali on se ne nalazi na adresi na kojoj je zvanično prijavljen”, rekao je Mirza Jusufović, sudija za prethodno saslušanje.

“Tužilaštvo od početka tvrdi da se optuženi krije, što je jedan od razloga našeg insistiranja na određivanju pritvora”, rekla je Džemila Begović, dodavši da bi se na osnovu toga mogla raspisati međunarodna potjernica, kako bi Hrkač mogao biti uhapšen “bilo gdje u svijetu”.

Hrkačev branilac je na jednom od prethodnih ročišta izričito negirao da je njegov branjenik u bjekstvu, te je tvrdio da se nalazi na liječenju u Hrvatskoj.

Naredno ročište za izjašnjenje o krivici, kako je rečeno, bit će zakazano “čim optuženi bude priveden”.

Povezani članci