Alić: Zaštićeni svjedok W5

4. Marta 2008.23:07
Tužilaštvo pozvalo još jednog zaštićenog svjedoka.

BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je u sklopu izvođenja dokaza protiv Šefika Alića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), saslušalo još jednog zaštićenog svjedoka, kojem je identitet skriven pod šifrom W5. Svjedok je dio iskaza dao bez prisustva javnosti, a dio na otvorenoj sjednici uz zaštitne mjere, dok je javnost bila u drugoj prostoriji.

Šefika Alića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze” Petog korpusa ABiH, Tužilaštvo BiH tereti da je “propustio istražiti i kazniti ubistva četiri ratna zarobljenika”, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, u augustu 1995. godine. U optužnici stoji da je ubistva počinio arapski državljanin Tewfik Al Harbi.

“Dvojicu srpskih vojnika koje smo zarobili svjedok W1 i ja preuzeo je Tewfik i odveo na ispitivanje. Mi smo vidjeli da su tu bila još dva zarobljena vojnika, te su kasnije zajedno odvedeni niže niz put. Čuli smo samo rafal, a kasnije sam saznao da ih je Tewfik ubio”, rekao je svjedok W5.

Svjedok W5 je istakao da je u odvođenju i maltretiranju zarobljenika učestvovao Alić, za kojeg je rekao da je bio “bezbjednjak u bataljonu ‘Hamze’”.

Tokom saslušanja svjedoka W5, Odbrana i Tužilaštvo su isticali razlike u iskazima koje je svjedok ranije davao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). U prvoj izjavi iz septembra 2006. godine svjedok ne spominje Alića jer je, kako je istakao, tada bio “jako bolestan i u polusvjesnom stanju”.

Svjedok je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da su mu istražitelji SIPA-e na laptopu prikazivali videosnimak, ključni dokaz Tužilaštva i Odbrane, u cilju “prepoznavanja učesnika i zarobljenika”.

Predsjedavajuća Minka Kreho je svjedoka upitala da li je razgovarao sa nekim od pripadnika Petog korpusa ABiH prije dolaska pred Sud BiH, na što je on odgovorio da jeste i to sa svjedokom W1.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 5. mart 2008.