ICTY: Serge Brammertz u Sarajevu

2. Marta 2008.03:30

Dvodnevnu posjetu Sarajevu novi glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz okončao je sastankom sa predstavnicima Tužilaštva BiH i Ureda Visokog predstavnika.

Brammertz je izrazio punu podršku radu Tužilaštva BiH, istaknuvši da je angažman ove institucije u procesuiranju ratnih zločina težak posao, ali da je napredak primjetan.

“Imamo redovne kontakte sa Tužilaštvom BiH, kao i uspješnu suradnju kada je u pitanju prebacivanje dokumenata ovim organima gonjenja”, kazao je Brammertz.

U obraćanju medijima Brammertz je rekao kako je neophodna daljnja suradnja BiH sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY / MKSJ), te ponovio kako se nada da ovaj tribunal neće biti zatvoren dok ne budu uhapšeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

U protekla dva dana, 6. i 7. marta, Brammertz se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova, sa predstavnicima entitetskih vlasti, državnim tužiocem, ali i sa predstavnicima asocijacija koje okupljaju udruženja žrtava.

“Svi sa kojima sam se sastao izrazili su punu podršku radu Haškog tribunala, a i sâm sam naglasio važnost suradnje u budućnosti kada je u pitanju rad Tribunala, potraga za bjeguncima i razbijanje mreža pomagača”, kazao je Brammertz.

Za sastanak sa žrtvama, glavni haški tužilac kaže da je bio “veoma važan” jer “ovdje sam radi njih, a i Tribunal postoji radi njih”.

“Vjerujem da, iz poštovanja prema žrtvama, međunarodna zajednica i zemlje u regionu trebaju uraditi sve kako bi Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili izvedeni pred lice pravde”, dodao je Brammertz, istaknuvši da je teško i zamisliti da Tribunal završi svoj rad a da ne budu suđeno ovim osobama.

Izražavajući podršku radu Tribunala, Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak naglasio je kako je “uspostavljanje pune istine, pravde i odgovornosti neophodna pretpostavka za napredak BiH”.

Mediji koji su bili pozvani na konferenciju upriličenu na kraju njegove posjete Sarajevu, nisu imali mogućnost da postave pitanja novom glavnom tužiocu Haškog tribunala.

U svojoj prvoj posjeti regionu, Serge Brammertz je obišao Zagreb i Sarajevo, a uskoro bi trebao otputovati i u Beograd. Na mjesto glavnog tužitelja Bremmertz je naslijedio Carlu del Ponte koja je Tribunal napustila u decembru 2007. godine.