Članak

ICTY: Odgođeno privremeno puštanje na slobodu

22. Februara 2008.21:23
Pet bivših lidera Herceg-Bosne ostaje u pritvoru do donošenja odluke Žalbenog vijeća

Privremeno puštanje na slobodu Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i Valentina Ćorića iz pritvora u Scheveningenu odgođeno je dok Žalbeno vijeće ne preispita odluku Sudskog vijeća na koju je Tužilaštvo uložilo žalbu.

Sudsko vijeće je u utorak, 19. februara, donijelo odluku kojom se petorica bivših lidera Herceg-Bosne puštaju na privremenu slobodu, i to od 21. februara do 4. maja 2008. godine. Odlukom je bilo predviđeno njihovo pojavljivanje na ročištima 17. i 26. marta, te na statusnoj konferenciji 21. aprila, kada je predviđeno izvođenje plana dokaza Odbranâ.

Žalbu na odluku je uložilo Tužilaštvo, istaknuvši da postoji opasnost od bjekstva jer je Sudsko vijeće odbilo zahtjev Odbranâ za oslobađanje optuženika prema određenim tačkama. Prema pravilima Haškog tribunala, Odbrane mogu, nakon što Tužilaštvo završi svoj dokazni postupak, zahtijevati puštanje optuženih na slobodu ukoliko smatraju da njihova krivica nije dokazana.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Berislav Pušić optuženi su kao visoki zvaničnici takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i pred Haškim tribunalom im se sudi za ratne zločine počinjene tokom 1992. i 1993. godine na području općina Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Čapljina i Vareš.

Prema prvobitnoj odluci Tribunala, sva petorica trebala su boraviti na području Hrvatske, čija je vlada dala sve neophodne garancije i obavezala se da će osigurati njihov povratak u Haag.

Suđenje šestorici bivših lidera Herceg-Bosne počelo je u aprilu 2006. godine, a Tužilaštvo je u februaru 2008. okončalo izvođenje svojih dokaza. Početak izvođenja dokaza Odbranâ predviđen je za 5. maj ove godine.