Članak

Amnesty International: Policija u BiH zlostavlja zatvorenike

6. Februara 2008.17:27
Tokom posjete zatvorima u BiH, Amnesty International zabilježio slučajeve policijskog zlostavljanja zatvorenika koje niko ne sankcionira.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, koji je promoviran 6. januara u Sarajevu, u zatvorima u BiH zabilježeni su slučajevi zlostavljanja zatvorenika od pripadnika policije, u vezi s kojima niko nije poduzeo odgovarajuće mjere. Najveći broj slučajeva, kako se navodi u izvještaju, zabilježen je u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Izvještaj Amnesty Internationala je napravljen na osnovu istraživanja koje je provedeno u zatvorima u BiH u julu prošle godine. Amnesty International je nezavisni svjetski pokret koji ima preko 2,2 miliona članova koji vode kampanju za poštivanje i zaštitu međunarodno priznatih ljudskih prava.

Omer Fisher, istraživač Amnesty Internationala, kazao je da su zabilježili slučajeve “zatvorenika zlostavljanih od čuvara”, te da su neki od njih “pretučeni dok su bili u samicama”.

“Zlostavljanje zatvorenika od policije nikako se ne istražuje”, kazao je Fisher, dodavši da, prema podacima obiju entitetskih ministarstava pravde, nema nijednog zabilježenog slučaja procesuiranja policajaca koji su navodno zlostavljali zatvorenike.

Čovjek uhapšen u Republici Srpskoj, kako se navodi u izvještaju Amnesty Internationala, kazao je: “Uhapšen sam i odveden u policijsku stanicu… Prvo su me počeli šamarati, a nakon toga i mlatiti.”

U svom izvještaju Amnesty International izražava zabrinutost zbog stanja na psihijatrijskom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, navodeći da su tu “uslovi izuzetno loši” i da nedostaje “medicinske njege”.

Osim toga, Fisher je na konferenciji za novinare kazao da je u zatvoru u Zenici zabilježen i “najveći broj slučajeva nasilja između zatvorenika”. Za osoblje zatvora u Sarajevu i Mostaru, dodao je Fisher, ispitivani zatvorenici su rekli da se “korektno ponašaju”.

Amnesty International je sačinio i nekoliko preporuka za vlasti u BiH. Jedna od njih je, pojasnio je Fisher, imenovanje zatvorskih inspektora, što će omogućiti odgovarajući nadzor u tim ustanovama.

“Saznali smo da se psihijatrijski odjel zatvora u Zenici treba prebaciti na Sokolac, ali dok se to ne uradi, pozivamo predstavnike vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se zatvorenicima pružila bolja njega”, kazao je Fisher.

David Diaz-Jogeix, zamjenik direktora programa za Evropu i centralnu Aziju u Amnesty Internationalu, rekao je da su razgovarali sa predstavnicima vlasti u BiH i da su “obećali da će napraviti neke korake da se u idućih nekoliko sedmica riješi situacija na psihijatrijskom odjelu u Zenici”.

Amnesty International je preporučio i da vlasti “poduzmu mjere da se instaliraju videokamere u sobama za ispitivanje uhapšenih” jer bi time bila zaštićena njihova prava od zlostavljanja, a i policija bi bila zaštićena od “lažnih” optužbi.

U preporukama se traži od tužioca da “poduzmu mjere u vezi sa navodnim zlostavljanjima”, te da se u zatvorima napravi sistem za ulaganje žalbi.

Tokom posjete zatvorima u BiH Amnesty International je sa rukovodstvom tih institucija razgovarao o policijskoj reformi, izrazivši zabrinutost zbog toga što oni “nisu uključeni u pregovore”.