Članak

Dvadeset i četiri godine zatvora za Rajka i Ranka Vukovića

4. Februara 2008.16:57
Sud BiH proglasio Ranka i Rajka Vukovića krivima i osudio ih na po 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u selu Podkolun, općina Foča.

Braća Rajko i Ranko Vuković prvostepenom presudom Suda BiH u Sarajevu osuđeni su na po 12 godina zatvora. Sud ih je proglasio krivim za zločin počinjen 1992. godine u selu Podkolun, općina Foča, koji su počinili kao pripadnici tadašnjih snaga Srpske Republike BiH.

Istom presudom Ranko Vuković je oslobođen optužbi za silovanje jedne žene u Miljevini tokom juna 1992. godine.

Odlukom Suda BiH obojica optuženih su zadržani u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Tužilaštvo iznijelo uvjerljive dokaze da su Ranko i Rajko Vuković, zajedno sa Rankom i Blagojem Golubovićem, u maju 1992.godine ušli u selo Podkolun i ubili Avdiju Hukaru u njegovoj porodičnoj kući, i Mejru Bekriju dok je radila na njivi.

U prvostepenoj presudi stoji da su obojica krivi “jer su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske tadašnje Srpske Republike BiH, znajući za takav napad, vršili progon civila na nacionalnoj i vjerskoj osnovi iz sela Podkolun”.

Braću Vuković Sud je proglasio krivima i zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa braćom Golubović.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je kazao da je “Sud van razumne sumnje utvrdio da su Ranko i Rajko Vuković počinili zločin protiv čovječnosti”.

“Sud je poklonio vjeru svjedocima optužbe koji su rekli da su braća Vuković zajedno sa Golubovićima ušli u selo Podkolun i ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju”, kazao je Gluhajić.

Da su osobe doista ubijene dokazano je i iz smrtnih listova ali i nalaza ekshumacijekoji su uvršteni u materijalne dokaze.

“Optuženi nisu morali počiniti samo ubistvo, ali nisu ni pokušali spriječiti ubistvo dvoje civila u nebranjenom selu Podkolun”, kazao je Gluhajić, dodavšida dokazi Odbrane nisu mogli da pobiju dokaze Tužilaštva BiH.

Zbog nedostatka dokaza, Sud je Ranka Vukovića oslobodio dijela optužnice kojim se teretio za silovanje jedne žene u mjestu Miljevina, općina Foča. Oštećena, koja je iskaz dala kao svjedokinja Tužilaštva, upućena je na parnicu.

Obrazlažući oslobađajući dio presude, Gluhajić je kazao da “Tužilaštvo nije van sumnje uvjerilo Sud da je došlo do silovanja”.

“Oštećena A je mijenjala iskaze, govoreći različito o načinu izvršenja djela”,kazao je Gluhajić, istaknuvši da je svjedokinja A tokom svjedočenja pokazala veliki stepen nesigurnosti.

Na ovu presudu obje strane u postupku imaju mogućnost žalbe.

Veljko Čivša, advokat optuženih, najavio je žalbu, a govoreći za JusticeReport,kazao je da je “očekivao oslobađajuću presudu” smatrajući dokaze Tužilaštva BiH neuvjerljivim.

“Donijeti osuđujuću presudu zasnovanu na iskazu svjedoka kojem je nadimak Lažovne zaslužuje nikakav komentar”, kazao je Čivša, koji je u toku suđenja obarao kredibilitet ključnog svjedoka Tužilaštva tvrdnjom da je “Lažov” nadimak pokojem ga mještani Podkoluna znaju.

Ranko Vuković je uhapšen 23. juna, a Ranko 11. jula prošle godine.