Članak

Mjera pritvora za uhapšene u Vlasenici

29. Januara 2008.06:59
Državno tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora za trojicu osumnjičenih iz Vlasenice

Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora za Predraga Bastaha, Gorana Viškovića i Veljka Bašića, koji se sumnjiče za ratni zločin počinjen na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić je naglasila da mjera pritvora može biti zamijenjena “drugom mjerom” samo u slučaju Veljka Bašića, s obzirom da on ima 82 godine.

Obrazlažući zahtjev za pritvor, Tužilaštvo BiH je navelo da postoje “osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo ratnog zločina”, te mogućnost bijega, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i da osumnjičeni predstavljaju “prijetnju za sigurnost građana i imovine”.

Jukić je rekla i kako osnovana sumnja da su ova trojica počinili krivično djelo za koje se sumnjiče “proizlazi iz iskaza svjedoka saslušanih u istrazi”, ali i materijalnih dokaza.

Saslušani svjedoci su rekli, tvrdi tužiteljica, da su sva trojica osumnjičenih “bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Vlasenica” te da su “civile sa tog područja nezakonito lišavali slobode i zatvarali ih u logor Sušica”.

Odbrane su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva. Veljko Čivša, koji zastupa Bastaha, predložio je da njegovom branjeniku umjesto pritvora bude dozvoljeno da položi jamstvo. Čivša je rekao da je Bastah nezaposlen te bi kao jamstvo založio svoju kuću.

Slavko Ašćerić, branilac Veljka Bašića, naglasio je da njegov branjenik, s obzirom da je bolestan i da ima 82 godine, “ne može pobjeći iz zemlje ili uticati na svjedoke”, te za njega traži određivanje drugih mjera.

Odluku u vezi s određivanjem pritvora sudija za prethodno saslušanje će donijeti naknadno.

Bastah, Višković i Bašić uhapšeni su 28. januara 2008. godine.

Džana Brkanić