Članak

Alić: Slijed događaja od 5. avgusta 1995. godine

23. Januara 2008.03:29
Kako tvrdi svjedok Odbrane, Šefik Alić nije pripadao komandnom kadru, nego je bio običan vojnik

Odbrana Šefika Alića saslušala je još jednog svjedoka – Besima Abdića, koji je bio komandir III voda 2. čete bataljona “Hamze”, kojem je i optuženi pripadao.

Prema optužnici, Alić je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti i sankcionisati ubistvo četiri ratna zarobljenika, vojnika Vojske Republike Srpske Krajine. Ovi vojnici zarobljeni su 5. avgusta 1995. godine tokom akcije “Oluja”, a ubistva je istog dana izvršio arapski državljanin Tewfik Al Harbi, koji je u bjekstvu.

Besim Abdić je rekao kako je 5. avgusta 1995. stigao na lokaciju “kota Hleb” kada su na isto mjesto došli pripadnici 1. čete ovog bataljona, među kojima i Šefik Alić, komandant bataljona Asim Bajraktarević i četiri zarobljenika. Na istom mjestu pojavio se i Hamdija Mustafić, zamjenik komandanta brigade koji je tada bio na bolovanju.

Bajraktarević je izdavao naredbe i 1. četa uputila se dalje sa tog mjesta, prisjetio se svjedok. Alić, za koga svjedok vjeruje da je bio običan vojnik, otišao je sa četom. Alića nije vidio u blizini zarobljenika, od kojih je sam bio udaljen 20-ak metara, ustvrdio je.

“Vidio sam tog Arapa kako nasrće na zarobljenike. Vikao je komandantu Bajraktareviću da ih vodi”, ispričao je Abdić. Nakon što je krenuo dalje sa vojskom, čuo je da Bajraktarević dovikuje Al Harbiju: “Nosi se i ti i oni.” Abdić je rekao da ne zna da li je Tewfik dodirivao zarobljenike.

Ovaj svjedok tvrdi da kasnije ništa nije čuo o sudbini zarobljenika niti ga je to interesovalo, čak ni kada je čuo da je Šefik Alić uhapšen. “Imam svoje troje djece o kojima moram da vodim brigu”, rekao je Abdić u unakrsnom ispitivanju.

U unakrsnom ispitivanju tužilac je Abdiću postavio pitanja o ostalim detaljima u vezi sa ovim događajem, kojih se svjedok nije mogao sjetiti.

“Kako ste tako sigurni da su bila četiri zarobljenika? Kako se tako dobro sjećate tih detalja?”, pitao je tužilac. Na prigovor Odbrane objasnio je da su to pitanja koja se tiču kredibiliteta svjedoka i njegovog iskaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februar 2008. godine, kada bi vojni analitičar, u svojstvu sudskog vještaka, trebao na poziv Odbrane tumačiti vojne propise.