Članak

Sipić: Početak suđenja 8. februara

18. Januara 2008.00:00
Na statusnoj konferenciji određen početak suđenja Idhanu Sipiću, optuženom za zločine počinjene na području Ključa

This post is also available in: English

Prema odluci Sudskog vijeća, suđenje Idhanu Sipiću, bivšem pripadniku Petog korpusa Armije BiH optuženom za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području Ključa, počet će 8. februara 2008. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Idhana Sipića za ubistvo jedne osobe u septembru 1995. godine u mjestu Korjenovo Brdo. Prema navodima optužnice, Sipić je nakon ubistva tijelo isjekao u komande i bacao, “komad po komad”, u bunar.

Na statusnoj konferenciji održanoj u petak, 18. januara, tužilac Milorad Barašin je istakao da će pozvati šest svjedoka i vještaka neuropsihijatra, te da su mu za iznošenje dokaza “neophodna dva dana”.

“Odbrana želi pozvati istih tih šest svjedoka, te saslušati optuženog i vještaka neuropsihijatra, koji će govoriti o Sipićevom duševnom stanju. Mi još uvijek prikupljamo dokaze koje ćemo koristiti, tako da precizno ne bih mogla reći koliko nam je vremena potrebno”, rekla je Binasa Abaspahić, braniteljica Idhana Sipića.

Tokom istrage Sipić je priznao krivicu i 23. novembra 2007. godine sa Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivnje, koji je Sudsko vijeće odbacilo jer je, kako je rekao optuženi, “sporazum potpisao prije nego je pročitao optužnicu”. Sporazumom je bila predviđena kazna u rasponu “od šest do deset godina zatvora”.

Povezani članci

This post is also available in: English