Hrkać: Zatraženo raspisivanje potjernice

15. Januara 2008.12:23

Kako se Ivan Hrkać, optužen za zločine počinjene na području Širokog Brijega, nije odazvao pozivu Suda BiH, ročište radi određivanja pritvora odgođeno je “na neodređeno vrijeme”, kako je rekao sudija. Izražavajući sumnju da se Hrkać nalazi na bolničkom liječenju, što tvrdi njegov branilac, Tužilaštvo BiH je zatražilo raspisivanje potjernice.

Optužnicom koju je Sud BiH potvrdio 10. januara, Državno tužilaštvo tereti Hrkaća, bivšeg pripadnika “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom 1993. godine na području Širokog Brijega.

U optužnici se Hrkaću, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 1993. godine učestvovao u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, pripadnika Armije BiH, u Policijskoj stanici u Širokom Brijegu, kao i njihovom odvođenju na prinudne radove u selo Mokro, gdje su bili prisiljeni da rade na njegovoj kući.

Ševko Šahbegović, sudija za prethodno saslušanje, kazao je kako se na osnovu poštanskih povratnica može zaključiti da optuženom Hrkaću poziv za ročište uopće nije uredno uručen.

Ročištu je prisustvovao Hrkaćev branilac Mario Bogdanović, koji je rekao da se njegov branjenik nalazi na liječenju na Psihijatrijskoj klinici u Splitu. Međutim, tužiteljica Vesna Tančica je kazala kako u zadnjim dokumentima dobijenim od branioca proizlazi da Hrkać nije u bolnici, i da je kao mjesto prebivališta optuženog naveden otok Hvar.

“Prema nalazu vještaka psihijatra Omera Ćemalovića, o tome da li je Hrkać uopće sposoban prisustvovati ročištu, proizlazi da postoje dvije dijagnoze koje isključuju jedna drugu. Hrkać se ili krije ili se nalazi na Hvaru”, rekla je tužiteljica Tančica, ponovivši da Tužilaštvo BiH traži raspisivanje potjernice kako bi se optuženi Hrkać pojavio pred Sudom BiH i odgovarao za djela koja mu se na teret stavljaju podignutom optužnicom.

“Sud BiH će od Policijske uprave Široki Brijeg zatražiti da se utvrde podaci o mjestu prebivališta Ivana Hrkaća, te podaci iz evidencija CIPS-a, a radi njegovog narednog pozivanja i privođenja pred Sud te ispunjavanja uslova za raspisivanje potjernice i eventualnih uslova za utvrđivanje pritvora”, kazao je sudija Šahbegović.

Sud BiH će se također direktno obratiti bolnici u Splitu i zatražiti podatke o tome da li se Hrkać trenutno liječi u toj ustanovi, kao i podatke o vremenu koje je Hrkać proveo u klinici.

Konstatirajući kako se u slučaju Hrkać “dešavaju čudne stvari po pitanju uručivanja poziva na ročište”, sudija Šahbegović je naglasio kako Sud BiH neće dozvoliti da se ovaj predmet odugovlači, te da će krivično odgovarati sve osobe i ustanove koje budu ometale proces uručivanja poziva optuženom Hrkaću.

Povezani članci

11. Decembra 2013.

Hrkać uhapšen pa pušten