Članak

Ranko i Rajko Vuković: Optuženi kao svjedoci

11. Januara 2008.14:19
Braća Vuković, optuženi za ratne zločine, i njihova majka negirali navode optužnice Tužilaštva BiH

Ranko i Rajko Vuković, optuženi za ratne zločine počinjene u selima Podkolun i Miljevina, općina Foča, svjedočili su u svoju korist, nazivajući navode optužnice i iskaze svjedoka Tužilaštva lažnima.

Državno tužilaštvo tereti Ranka i Rajka Vukovića da su kao pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH, zajedno sa Rankom i Blagojom Golubovićem, krajem marta 1992. godine u selu Podkolun ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Ranko Vuković se također tereti za silovanje jedne žene u julu 1992. godine u Miljevini.

“Bajru Hukaru uopšte ne poznajem. Njegovo ime se nije spominjalo u mojoj kući, iako on tvrdi da se njegov sin družio sa mojim bratom Lukom, koji je nestao 25. aprila 1992. godine”, kazao je Ranko Vuković, dodavši da je tijelo njegovog brata pronađeno kasnije, te da sumnja da su ga “ubili Bošnjaci”.

Bajro Hukara je kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan 13. novembra 2007. godine i tada je kazao da se Luka Vuković družio s njegovim sinom.

Ove navode je negirala i Kosa Vuković, majka dvojice optuženih, koja je kao svjedok Odbrane kazala da ne poznaje Hukaru i da se njen sin Luka nije družio s njegovim sinom.

Ranko Vuković, koji se u drugoj tački optužnice tereti za silovanje, rekao je da oštećenu, koja se kao svjedok Tužilaštva pojavila tokom suđenja pod pseudonimom A, “uopšte ne poznaje” te da ona “laže”.

Rajko Vuković je ispričao da je do 22. maja 1992. godine išao u srednju školu u Foči, putujući svaki dan autobusom iz Miljevine, ali se nije mogao sjetiti kada su počeli oružani sukobi na tom području.

Na kraju dokaznog postupka Odbrana je uložila i materijalne dokaze, među kojima i izvode iz matične knjige umrlih za Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju, u kojima je kao datum smrti navedena samo godina 1992.

Nastavak suđenja je 16. januara 2008. godine, kada će Tužilaštvo saslušati dodatne svjedoke.