Članak

Alić: Isključenje javnosti

9. Januara 2008.16:17

Suđenje Šefiku Aliću, optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, nastavljeno je ponovnim svjedočenjem Mehe Veladžića, kojeg je pozvalo Tužilaštvo BiH kako bi bio dodatno ispitan. Veći dio ovog ročišta nije bio otvoren za javnost.

Veladžić, nekadašnji kamerman u 505. bužimskoj brigadi i snimatelj spornog videozapisa na kojem se vide ubijeni zarobljenici – a koji kao dokaz prilažu, u različitim verzijama, i Tužilaštvo i Odbrana – pojavio se kao svjedok Tužilaštva i 2. oktobra 2007. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici bataljona “Hamze” 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH su 5. avgusta 1995. godine zarobili četiri vojnika Vojske Republike Srpske Krajine, koji su istog dana ubijeni. Tužilaštvo smatra Alića odgovornim jer je propustio “istražiti i kazniti” ta ubistva. U optužnici stoji da je zarobljenike ubio arapski državljanin Tewfik Al Harbi, koji je u bijegu.

Veladžić je svjedočio bez prisustva javnosti, zbog prikazivanja videosnimka na kome se pojavljuju i zaštićeni svjedoci u ovom predmetu. Riječ je o snimku koji je dokaz Odbrane, a za koji je Veladžić u otvorenom dijelu suđenja rekao da je siguran da ga je on snimio.

Snimak iz akcije “Oluja” za Tužilaštvo je jedan od ključnih dokaza protiv Alića.

Budući da je ispitivanje ovog svjedoka trajalo duže nego što je to bilo predviđeno, iznošenje materijalnih dokaza Tužilaštva, najavljeno za ovo ročište, odgođeno je za 14. i 15. januar. Tada će biti odlučeno i o prijedlogu tužioca da posljednji svjedok Tužilaštva, zbog svog zdravstvenog stanja i mjera zaštite, bude saslušan putem videolinka.