Članak

Bjelić i ostali: Negiranje krivice

8. Januara 2008.00:00
Optuženi za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Vlasenice negirali krivicu.

This post is also available in: English

Ferid Hodžić i Veiz Bjelić, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) BiH, pred Sudom BiH u Sarajevu izjasnili su se da se ne osjećaju krivim u vezi sa navodima optužnice Tužilaštva BiH koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Vlasenice tokom 1992. i 1993. godine.

Prema navodima optužnice, Ferid Hodžić je, kao komandant TO-a Vlasenica u zaseoku Rovaši, u periodu od maja 1992. do kraja januara 1993. godine naredio hapšenje grupe civila Srba i njihovo zatvaranje “u prostorije koje inače služe začuvanje stoke”, gdje su držani sedam mjeseci i gdje su zlostavljani.

Veiz Bjelić se tereti da je od juna 1992. do kraja januara 1993. godine, kao pripadnik TO-a Vlasenica, bio čuvar zatvora u zaseoku Rovaši, te da je silovao jednu od zatočenica i pomagao drugima u nanošenju ozljeda zatočenicima.

Početak glavnog pretresa u predmetu protiv Hodžića i Bjelića, koji se brane sa slobode, biće zakazan u zakonskom roku od maksimalno tri mjeseca nakon izjašnjenja okrivici.

Povezani članci

This post is also available in: English