Alić: Odgođeno ročište

8. Januara 2008.20:58
Zbog izostanka međunarodnih sudija otkazano ročište na suđenju Šefiku Aliću

Suđenje Šefiku Aliću,bivšem pripadniku Armije BiH optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1995. godine, odgođeno je zbog izostanka međunarodnih članova Sudsko gvijeća koji se, kako je rečeno, usljed guste magle i otkazivanja međunarodnih letova nisu mogli vratiti u Sarajevo nakon godišnjeg odmora.

Svako sudsko vijeće Suda BiH sastoji se od tri člana – dva međunarodna suca i jednog iz BiH, obično predsjedavajućeg vijećem.

Tužilaštvo BiH smatra Šefika Alića odgovornim što je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti ubistvo četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, tokom akcije “Oluja” u avgustu 1995. godine. Prema optužnici, zarobljenike je ubio Tewfik Al Harbi, koji je u bijegu.

Ispitivanje svjedoka Mehe Veladžića, koje je bilo predviđeno za ovo ročište, odgođeno je za 9. januar, kada će početi i iznošenje materijalnih dokaza Tužilaštva. Istog dana biće razmotren i prijedlog tužioca da posljednji svjedok Tužilaštva u ovom predmetu bude saslušan putem videolinka.