Članak

Sljedeće sedmice: Četiri izjašnjenja o krivici

4. Januara 2008.06:52

Naredne sedmice, u utorak, 8. januara, pred Sudom BiH će se pojaviti Veiz Bjelić i Ferid Hodžić, kako bi se izjasnili o krivici u vezi s optužnicom kojom se terete za zločine počinjene na području općine Vlasenica. Bivši pripadnici Teritorijalne odbrane BiH, Bjelić i Hodžić su optuženi za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su počinjeni tokom 1992. i 1993. godine.

U petak, 11. januara, o krivici bi se trebao izjasniti i Gojko Kličković, koji je predhodno tražio odgodu izjašnjenja “zbog nerazumijevanja optužnice”. Kličković je optužen da je, kao visoki funkcioner Srpske demokratske stranke i Skupštine Srpske općine Bosanska Krupa te kao komandant Kriznog štaba, “planirao, pokrenuo, naredio i počinio” napad na područja Bosanske Krupe, Bosanske Otoke i Ostružnice.

Istog dana, u petak, 11. januara, pred Sudom BiH o krivici će se izjasniti i Predrag Kujundžić, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima na području Doboja tokom 1992. i 1993. godine.

Za 11. januar također je zakazano i izjašnjenje o krivici za Sulju Karajića, bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Prema navodima optužnice, Karajić je učestvovao u oružanom sukobu na području Bihaća između Petog korpusa ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne.

Nakon što je 1. novembra prošle godine Suad Kapić negirao krivicu za zločine u Sanskom Mostu, za 10. januar je zakazana statusna konferencija na kojoj bi se trebao odrediti početak suđenja. Nekadašnji pripadnik ABiH, Kapić je optužen za ubistva četvorice pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zarobljenih u septembru 1995. godine, tokom vojne akcije “Sana 95”.

Prvi svjedoci Odbranâ Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića bit će saslušani u četvrtak i petak, 10. i 11. januara. Četvorku iz Prijedora Državno tužilaštvo tereti za zločine u logorima Omarska i Keraterm.

Sljedeće sedmice, u utorak i srijedu, nastavlja se suđenje Šefiku Aliću, bivšem pripadniku ABiH koji je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1995. godine na području Bosanske krajine.

Suđenje Pašku Ljubičiću će se, prema zvaničnim najavama Suda BiH, nastaviti 7. i 8. januara. Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ljubičić se tereti za zločine počinjene 1993. godine na području Busovače, Viteza i okolnih sela.

U utorak, 8. januara, nastavit će se suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, bivšim pripadnicima HVO-a optuženim za zločine počinjene u zatvoru Vojno u blizini Mostara.

Odbrane Ranka i Rajka Vukovića, braće optužene za silovanje i ubistva u Foči, nastavit će s izvođenjem svojih dokaza 9. i 11. januara.

Novi svjedoci Odbrane Zdravka Mihaljevića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u kiseljačkom selu Tulice, pojavit će se 9. januara.

Dan kasnije, na suđenju Zijadu Kurtoviću, bivšem pripadniku ABiH optuženom za zločin počinjen u
mjestu Drežnica kod Mostara, Tužilaštvo će prezentirati materijalne dokaze, čime će okončati dokazni postupak.

U srijedu, 9. januara, nastavlja se suđenje Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, pripadnicima ABiH koji se terete za nečovječno postupanje i mučenje oko 300 zarobljenih Hrvata u bugojanskim logorima tokom 1993. i 1994. godine.

Na suđenju jedanaestorici optuženih za zločin u Kravici, zakazanom u četvrtak, 10. januara, na prijedlog Odbranâ pojavit će se vještak koji će govoriti o odnosu policije i VRS-a.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, za isti dan planiran je i nastavak suđenja Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, bivšim pripadnicima VRS-a koji su optuženi za zločine u Bratuncu.