Članak

Bjelić i ostali: Optužnica za zločine u Vlasenici

4. Januara 2008.04:58
Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika TO-a BiH za zločine u Vlasenici

Sud BiH je potvrdio optužnicu Državnog tužilaštva protiv Veiza Bjelića i Ferida Hodžića, bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) BiH, za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene na području Vlasenice tokom 1992. i 1993. godine.

Optužnica je potvrđena krajem novembra prošle godine, ali ju je početkom januara Sud učinio dostupnom javnosti, odnosno nakon što je donesena odluka da se suđenje odvija u Sarajevu, suprotno zahtjevu Tužilaštva o prenosu predmeta na mjesno nadležni sud.

Optužnica, koja ima jednu tačku, tereti Ferida Hodžića kao komandanta TO-a Vlasenica, sa komandnim mjestom u selu Cerska, zaseok Rovaši, da je u periodu od maja 1992. do kraja januara 1993. godine naredio hapšenje grupe civila Srba, te njihovo zatvaranje “u prostorije koje inače služe za čuvanje stoke”.

U tim prostorijama zatvorenici su držani sedam mjeseci, “izloženi nečovječnom postupanju” drugih pripadnika TO-a. Od posljedica zlostavljanja jedan zatvorenik je preminuo, a Hodžić nije naredio istragu u vezi s njegovom smrću, niti je poduzeo mjere kako bi spriječio zločine nad zatočenicima.

U istoj tački optužnice Veizu Bjeliću se na teret stavlja da je od juna 1992. do kraja januara 1993. godine, kao pripadnik TO-a Vlasenica, bio čuvar zatvora u zaseoku Rovaši te da je silovao jednu od zatočenica i pomagao drugima u nanošenju ozljeda zatočenicima.

U obrazloženju optužnice stoji da Tužilaštvo namjerava saslušati 21 svjedoka, te uložiti 52 materijalna dokaza.

Sud BiH je ročište za izjašnjenje o krivici zakazao za 7. januar 2008. godine.

Povezani članci