Članak

Sljedeće sedmice: Počinje suđenje za zločine u Bugojnu

16. Decembra 2007.23:24
U gustom rasporedu Suda BiH za narednu sedmicu najavljen je početak suđenja za zločine u Bugojnu, te izjašnjenje o krivici za zločine u Jajcu i Kalinoviku.

Pred Sudom BiH će u petak, 14. decembra, početi prvo suđenje za zločine u Bugojnu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Nisveta Gasala i Musajba Kukavice, bivših pripadnika Armije BiH, u kojoj ih tereti za zločine počinjene tokom 1993. i 1994. godine nad civilima hrvatske nacionalnosti.

Istog dana, 14. decembra, zakazana je i statusna konferencija prije početka suđenja Suadu Kapiću, također bivšem pripadniku Armije BiH, koji se tereti za ubistva četvorice zarobljenih srpskih vojnika u septembru 1995. godine, tokom vojne akcije “Sana 95”. Kapić je početkom novembra negirao ove optužbe, kao i da je imao nadimak Hodža, kako se navodi u optužnici.

Nakon što je Sud prošle sedmice potvrdio optužnice za zločine u Jajcu i Kalinoviku, prema zvaničnom rasporedu za narednu sedmicu, zakazana su izjašnjenja o krivici optuženih.

Mirko (Špiro) Pekez, Mirko (Mile) Pekez i Milorad Savić, optuženi za strijeljanje 23 civila na području Jajca, pojavit će se pred Sudom u utorak, 11. decembra. Dva dana poslije, o krivnji će se izjasniti i Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za zločine počinjene u Kalinoviku.

U tri dana naredne sedmice – 10, 11. i 12. decembra – slijedi nastavak suđenja Miloradu Trbiću. Prema navodima optužnice, bivši pomoćnik načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade VRS-a tereti se za genocid počinjen u julu 1995. godine nad Bošnjacima sa područja Srebrenice.

U ponedjeljak, 10. decembra, pojavit će se deset svjedoka Odbrane Željka Leleka, optuženog za ubistva, zatvaranja i silovanja Bošnjaka u Višegradu, dok će na suđenju Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za strijeljanje grupe civila u Bratuncu 1992. godine, iskaz dati dva vještaka.

Na suđenju Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, koje se nastavlja u ponedjeljak i srijedu, pojavit će se novi svjedoci Tužilaštva. Bivši pripadnici HVO-a optuženi su za ubistva, premlaćivanja, silovanja i odvođenja zarobljenih Bošnjaka iz zatvora Vojno na prinudne radove, tokom 1993. godine.

U utorak i srijedu, 11. i 12. decembra, nastavlja se suđenje Šefiku Aliću, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim jer nije istražio i kaznio počinitelje ubistva četiri vojnika Vojske Republike Srpske Krajine koji su zarobljeni u vrijeme vojne operacije “Oluja”.

Isti dani rezervisani su i za početak dokaznog postupka Odbrana Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, optuženih za zločine počinjene u Prijedoru. Na ovim ročištima Odbrane bi trebale iznijeti uvodne riječi i plan izvođenja dokaza.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, u utorak, 11. decembra, kao svjedok svoje odbrane iskaz bi trebao dati Mitar Rašević, koji se sa Savom Todovićem tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u Foči, a dva dana poslije počet će izvođenje dokaza Odbrana Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, optuženih za ubistva Bošnjaka zarobljenih u školi u Bratuncu 1995. godine.

Suđenje jedanaestorici optuženih za genocid počinjen u srebreničkom selu Kravica u julu 1995. godine, nastavit će se 12. i 13. decembra.

Još dva svjedoka Tužilaštvo će saslušati 13. decembra – na suđenju Zijadu Kurotviću, optuženom za zločine nad Hrvatima počinjene 1993. godine u Drežnici, općina Mostar. Isti dan nastavit će se i izvođenje dokaza Odbrane Zdravka Mihaljevića, bivšeg pripadnika HVO-a koji se tereti za ubistva civila u selu Tulice, općina Kiseljak.

U petak, 14. decembra, nastavljaju se suđenja Pašku Ljubičiću, pripadniku HVO-a koji je optužen za zločine u Busovači i Vitezu, te braći Rajku i Ranku Vukoviću, koje Tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Foči.