Članak

Alić: Pogibija komandanta 505. bužimske brigade

12. Decembra 2007.07:08
Bivši pripadnik 505. bužimske brigade kao svjedok Tužilaštva tvrdi da nije vidio ratne zarobljenike za vrijeme akcije “Oluja” u Bosanskoj krajini

Zuhdija Ćatić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Šefiku Aliću, rekao je da nije vidio zarobljene srpske vojnike iako je učestvovao u akciji “Oluja”. Ćatić je također pričao o ranjavanju Izeta Nanića, komandanta 505. bužimske brigade, koje se također desilo u vrijeme ove akcije.

Tužilaštvo smatra da je Šefik Alić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade, i tereti ga da nije istražio niti kaznio počinitelje ubistva četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, u vrijeme akcije “Oluja“ u augustu 1995. godine.

“Ne sjećam se kada je tačno ranjen Nanić. Bili smo u mjestu Ćorkovača i bio sam udaljen od njega nekih 15 metara. Kada smo primijetili da je ranjen, izvukli smo ga na plato i tu je preminuo”, prijestio se Ćatić, bivši pripadnik bataljona “Žuti mravi” 505. bužimske brigade.

Nakon Nanićeve pogibije, ispričao je svjedok, “nisu išli dalje u proboj linija”, te ustvrdio da “nije vidio” Tewfika Al Harbija, kojem se na teret stavlja ubistvo četiri zarobljena srpska vojnika, a koji se nalazi u bijegu.

“Znam da je Tewfik bio s nama u brigadi, ali u vojnim akcijama nisam ga viđao. Nosio je našu uniformu i amblem ‘Hamzi’”, kazao je Ćatić.

Na pitanje tužioca Petera Kidda da li je Nanić prije svoje pogibije davao upute šta se treba uraditi sa zarobljenicima, svjedok je odgovorio da jeste i to “da se ne ubijaju i ne maltretiraju jer nam trebaju za razmjenu”.

Za Alića svjedok je kazao da je bio pripadnik 505. brigade, ali ne zna da li je bio u “Hamzama” ili u policiji.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. decembar 2007. godine.