Članak

Rašević i Todović: Prvi svjedok Odbrane

11. Decembra 2007.18:48
Prvi svjedok Odbrane Mitra Raševića saslušan uz mjere zaštite te isključenje javnosti

Odbrana Mitra Raševića, koji se zajedno sa Savom Todovićem tereti za zločine počinjene u Kazneno-popravnom domu (KP) Foča, saslušala je prvog svjedoka uz mjere zaštite identiteta, a veći dio iskaza svjedok je dao i bez prisustva javnosti u sudnici.

Zaštićeni svjedok M.R. je na otvorenom dijelu ročišta govorio o “harmoničnim međunacionalnim odnosima” u Foči prije 1992. godine.

“Foča je bila primjer dobrih međunacionalnih odnosa. Svi smo se družili, zajedno slavili i tugovali”, ispričao je M.R., naglasivši da je idilu u općini narušila “pojava nacionalnih stranaka”, što je dovelo do prvog sukoba 8. aprila 1992. godine.

Državno tužilaštvo smatra Raševića i Todovića odgovornim za učestvovanje u maltretiranju i ubistvima civila u KP domu Foča od 1992. do 1994. godine. Rašević je, prema navodima optužnice, bio komandir straže u ovom logoru, a Todović zamjenik upravnika.

Slaviša Prodanović, Raševićev branilac, kroz ispitivanje ovog svjedoka prezentirao je oko 50 materijalnih dokaza, među kojima je bilo i dokaza Tužilaštva.