Članak

Sipić: Potvrđena optužnica

10. Decembra 2007.07:56
Potvrđena optužnica za Idhana Sipića, koji je priznao krivicu za ratni zločin protiv civila počinjen u toku rata.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Idhana Sipića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije BiH. Optužnicom Tužilaštva BiH Sipić se tereti za zločine počinjene na području općine Ključ 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Sipić je, “zajedno sa Almirom Harabašom”, neutvrđenog dana polovinom septembra 1995. godine u mjestu Korjenovo Brdo ubio jednu ženu u njenoj kući, i potom su njeno tijelo iznijeli iza kuće, gdje ga je Sipić, istim bajonetom kojim ju je ubio, “sasjekao i komad po komad bacao u bunar”. Harabaš se potom vratio do kuće i zapalio je.

U obrazloženju optužnice stoji da je optuženi, “svjesno i bez prisile”, sâm prijavio djelo. Također se sam predao 25. oktobra ove godine, da bi 23. novembra sa Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivnje, dogovorivši se da kazna može biti u rasponu od šest do 10 godina.

Nakon potvrđivanja optužnice, sporazum će biti upućen Sudskom vijeću, koje će donijeti konačnu odluku o njegovoj prihvatljivosti i eventualnoj visini kazne.

Ovo je prvi put od početka rada Odjela za ratne zločine da je Tužilaštvo BiH postiglo sporazum sa osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine.