Članak

Ranko i Rajko Vuković: Suze svjedokinje u sudnici

7. Decembra 2007.00:00
Zaštićena svjedokinja A i u toku unakrsnog ispitivanja tvrdila da ju je silovao Ranko Vuković

This post is also available in: English

U unakrsnom ispitivanju, nakon insistiranja branioca optuženog Ranka Vukovića, zaštićena svjedokinja Tužilaštva pod šifrom A je uz suze ponovila da ga krivi za silovanje te da je to isto rekla i u prethodno datim izjavama.

Prema navodima optužnice Državnog tužilaštva, Ranko Vuković je u julu 1992. godine “zatražio od oštećene A da se skine, a kada ona to nije uradila, opsovao joj je majku i rukama je bacio na dvosjed, pokidao odjeću s nje i nad njom izvršio silovanje”.

Istom optužnicom tereti se i Vukovićev brat Rajko – za zločine počinjene na području općine Foča.

Advokat Veljko Čivša je svjedokinju nekoliko puta pitao zašto Ranka nije spomenula u izjavi koju je dala u novembru 2003. godine, a ona je nakon duže šutnje zaplakala, zbog čega je Sudsko vijeće proglasilo pauzu.

Čivša je svjedokinju nastavio ispitivati te joj je pokazao novine u kojima se navodi njeno puno ime i prezime, te citira njena izjava u kojoj ne spominje ime njegovog branjenika. Svjedokinja je potvrdila da je dala izjavu ovim novinama, te rekla da su razlog zašto nije spominjala Ranka Vukovića “prijetnje kojima je bila izložena zbog svjedočenja u predmetu Momir Skakavac na Okružnom sudu u Trebinju”.

Svjedokinja je kazala da joj je advokat Bajro Čilić, koji je branio Skakavca, prijetio da će, ako svjedoči, “noć pojesti i mene i djecu”, što je, tvrdi, ispričala članovima Udruženja logoraša u Sarajevu, “koji su mi preporučili da sve dam u novine, što sam i uradila”.

Na Čivšino pitanje kako je završio predmet Skakavac na Okružnom sudu u Trebinju, A je odgovorila da ne zna.

Zaštićena svjedokinja je, odgovarajući na pitanje člana Sudskog vijeća, rekla da ju je “silovao Ranko, oko osam sati navečer u julu 1992. godine”.

“Njega sam znala jer je njegova rodica živjela u istoj zgradi kao i ja. A pored zgrade je prolazio kada je išao na posao – u jednu kafanu gdje je radio kao konobar”, kazala je svjedokinja, dodavši da su je nakon Ranka silovali i drugi muškarci u više navrata.

Ovo je posljednja svjedokinja Tužilaštva, koje je za naredno ročište, 14. decembra, najavilo izvođenje materijalnih dokaza.

This post is also available in: English