Članak

Nova optužnica za zločine u Vogošći

7. Decembra 2007.19:51
Tužilaštvo uputilo na potvrđivanje Sudu BiH još jednu optužnicu za zločine počinjene u Vogošći

Odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Milanovića (1958.) i uputio je na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnicom se Mladen Milanović tereti za zločine koje je navodno počinio tokom 1992. godine na području općine Vogošća, Sarajevo, kao pripadnik snaga tadašnje Srpske Republike BiH. U optužnici se navodi da je Milanović bio stražar u logoru “Bunker” u mjestu Semizovac, gdje je navodno tukao civile, te pomagao pripadnicima srpskih paravojnih formacija da ulaze u logor i fizički zlostavljaju zatvorenike.

Milanovića Tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uhapšen je 27. jula ove godine, kada je došao u BiH kako bi se odrekao ovdašnjeg državljanstva, što mu je bilo neophodno za dobijanje državljanstva Austrije, u kojoj je živio nakon rata.

Do sada je pred Sudom BiH za zločine počinjene u logorima na području općine Vogošća osuđen Dragan Damjanović, na 20 godina zatvora. Za osnivanje logora i loš tretman zatočenika optužnica je teretila i Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Srpskoj Republici BiH, koji je nepravosnažnom presudom oslobođen.