Članak

Mihaljević: Alibi za optuženog

3. Decembra 2007.23:16

Predrag Pravdić, svjedok Odbrane na suđenju Zdravku Mihaljeviću, tvrdi da je 12. juna 1993. godine optuženog vidio u popodnevnim satima kako se “svojim automobilom marke Suzuki okreće na raskršću u Lepenici i odlazi u pravcu Kiseljaka”.

“Mihaljević mi je mahnuo iz auta crvene boje marke Suzuki, ali ne znam šta je imao na sebi niti da li je imao naoružanje. Mislim da je imao neku majicu kratkih rukava”, kazao je Pravdić, istaknuvši da “optuženog poznaje odranije, ali da mu nikada nije bio zapovjednik”.

Državno tužilaštvo tereti Zdravka Mihaljevića kao zapovjednika jedinice za posebne namjene “Maturice”, koja je djelovala u sklopu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je 12. juna 1993. godine sudjelovao u napadu i uništenju mjesta Tulice. Neki od Bošnjaka iz tog sela, prema optužnici, zarobljeni su i ubijeni, a neki odvedeni u kasarnu u Kiseljak, gdje su zatočeni.

Mihaljević, kako se dalje navodi u optužnici, pratio je vozilom marke Golf kamion kojim su bili odvoženi zarobljenici iz mjesta Tulice u kasarnu u Kiseljak. Svjedok je rekao i da je “vidio iz svog grilla u Lepenici nekoliko zarobljenika na manjem kamionu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar 2007. godine.