Članak

Sljedeće sedmice: Počinje odbrana Mitra Raševića

30. Novembra 2007.04:02

U prvoj sedmici decembra, pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH pojavit će se ukupno 33 optuženika, a kao svjedok svoje odbrane iskaz će dati optuženi Mitar Rašević.

Mitra Raševića i Savu Todovića Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zlostavljanja civila zatvorenih u Kazneno-popravnom domu Foča od 1992. do 1994. godine. Rašević će biti saslušan u utorak, 4. decembra, čime će početi dokazni postupak njegove odbrane. Branilac je najavio da će mu za izvođenje dokaza biti potrebna tri dana.

U ponedjeljak, 3. decembra, Tužilaštvo će nastaviti izvoditi dokaze protiv Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici. Trbić je, prema navodima optužnice, bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te je u julu 1995. godine učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca.

Istog dana nastavljaju se dokazni postupci odbrana Zdravka Mihaljevića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine u kiseljačkom selu Tulice, i Željka Leleka, višegradskog policajca koji se tereti za silovanja i ubistva civila u ovoj općini.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za ubistvo grupe civila u naselju Borkovac, kod Bratunca, 1992. godine.

Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević, bivši pripadnici HVO-a optuženi za ubistva, premlaćivanja i silovanja zarobljenih Bošnjaka u zatvoru Vojno, pojavit će se na Sudu BiH 3. i 5. decembra, kada će Tužilaštvo nastaviti izvoditi dokaze.

Dva dana naredne sedmice – 4. i 6. decembra – Tužilaštvo nastavlja s izvođenjem dokaza protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, bivših pripadnika Vojne policije VRS-a optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

Prema zvaničnom rasporedu Državnog suda, suđenje Pašku Ljubičiću nastavit će se u srijedu i petak. Ovaj zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije HVO-a optužen je za izdavanje naređenja i učestvovanje u napadima na civilno stanovništvo u Busovači, Vitezu i okolnim selima tokom 1993. godine.

Svjedoci Odbrane Miloša Stupara, jednog od jedanaest optuženih za genocid u Srebrenici, iskaze će dati na ročištima zakazanim za 5. i 6. decembar.

Na sljedećem suđenju Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću – 6. decembra – raspravljat će se o početku dokaznog postupka Odbranâ. Optuženi se terete za zločine u prijedorskim logorima počinjene tokom 1992. godine.

U petak, 7. decembra, nastavit će se suđenje braći Ranku i Rajku Vukoviću, koji su optuženi za ubistva dviju osoba u selu Podkolun, kod Foče, počinjena 1992. godine, u vrijeme dok su bili pripadnici vojske tadašnje Srpske Republike BiH.

Na ovom ročištu branilac Ranka Vukovića trebao bi unakrsno ispitati zaštićenu svjedokinju A, koja optuženog, a to se navodi i u optužnici, tereti za silovanje.