Članak

Rašević i Todović: Uspomene na crne noći

27. Novembra 2007.01:18
Zaštićeni svjedok Tužilaštva govorio o četveromjesečnom boravku u KP domu Foča, tokom kojeg su, tvrdi, iz ove ustanove nestajali zatvorenici

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod šifrom FWS 02 tvrdi da ga je u aprilu 1992. godine “vojska” odvela u Kazneno-popravni (KP) dom Foča, gdje je bio zatočen naredna četiri mjeseca. Rekao je kako ga niko nije maltretirao u tom periodu, ali da se sjeća kako su drugi zatvorenici zlostavljani.

“Zatvorenici su išli na saslušanje i nisu se više vraćali. To se dešavalo u noći. Odvodili su ih stražari. Onda se čuje pucanj i gotovo. Likvidacija. Takve večeri smo zvali ‘crna noć’”, prisjetio se svjedok.

Za zločine nad zatvorenicima u KP domu Foča, koji je, prema navodima optužnice, imao sve odlike logora, Državno tužilaštvo tereti, po ličnoj i komandnoj odgovornosti, Mitra Raševića i Savu Todovića. Rašević je, smatra Tužilaštvo, bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika.

Zaštićeni svjedok FWS 02 je 31. augusta 1992. godine bio u “grupi od preko 50” zatvorenika koji su odvedeni iz logora “u razmjenu, u pravcu Crne Gore”.

“Prvo smo jednom izvedeni, pa vraćeni, i svi smješteni u jednu sobu. Onda je opet došao policajac sa spiskom u ruci i prozvao polovinu, pretežno mlađih, ljudi u sobi. Nas koji smo ostali, strpali su u autobus i odvezli u Crnu Goru. Ne znam šta je bilo sa prvom grupom. To znaju samo oni što su ih odveli”, rekao je FWS 02.

Prema navodima optužnice, krajem augusta 1992. godine Savo Todović je “lično ispratio 55 zatvorenika” na odredište u Crnu Goru, ali su ih pripadnici vojske ponovo vratili u KP dom. Narednog dana, navodi se u optužnici, grupa od 35 starijih i bolesnih zatvorenika odvedena je u Crnu Goru, dok je preostalih 20 “odvedeno u nepoznatom pravcu”. Svi koji su odvedeni u Crnu Goru oslobođeni su.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će naknadno saslušati još jednog svjedoka, “koji trenutno nije u mogućnosti da se pojavi pred Sudom”. Iskaz ovog svjedoka odnosit će se na Savu Todovića.

Iako je Tužilaštvo zatražilo da sasluša još dva svjedoka, uvaživši prigovore branilaca, Sudsko vijeće je prijedlog odbilo procijenivši da njihovo svjedočenje “u ovom momentu nije toliko interesantno i relevantno”.

Prema odluci Sudskog vijeća, na narednom ročištu, 4. decembra 2007. godine, Odbrana Mitra Raševića trebala bi početi sa izvođenjem dokaza.

Raševićev branilac Slaviša Prodanović je najavio kako planira dokaze izvoditi tri dana, a počet će saslušanjem samog optuženog.