Članak

Lazarević i ostali: Slobodan Ostojić negirao krivicu

12. Novembra 2007.00:00
I četvrti optuženi za zločine u Zvorniku izjasnio se da nije kriv

This post is also available in: English

Slobodan Ostojić, jedan od četvorice optuženih za zločine počinjene tokom rata u Zvorniku, pred Sudom BiH se izjasnio da nije kriv.

Georges Reniers, sudija za prethodno saslušanje koji je predsjedavao ovom sjednicom, otvorio je sjednicu, uzeo lične podatke optuženog, saslušao Tužilaštvo i Obranu, te zatvorio zasjedanje, ne traživši od optuženog da se izjasni o krivici. Nakon reakcije stručnih saradnika u sudnici, sudija se obratio optuženom: “Šta imate reći o vašoj krivici?”

Ostojića, zajedno sa Sretenom Lazarevićem, Miletom Markovićem i Draganom Stanojevićem – sva četvorica su bivši pripadnici srpskih oružanih snaga – Državno tužilaštvo tereti da su od maja 1992. do marta 1993. godine “pomagali u nanošenju i nanosili tjelesne povrede Bošnjacima zatvorenim u zgradi Suda za prekršaje i objektu ‘Novi izvor’ u Zvorniku”.

Lazarević i Marković su se o krivici izjasnili 23. oktobra, rekavši da nisu krivi, dok se Stanojević brani šutnjom. Ostojić se nije pojavio na tom ročištu jer je njegovo branilac imao obaveze pred drugim sudom, te je ponovo pozvan na izjašnjenje.

Sanja Jukić, koja predstavlja Tužilaštvo BiH u ovom predmetu, zatražila je za Ostojića izricanje mjere zabrane napuštanja boravišta zbog “postojanja mogućnosti bijega”, čemu se usprotivio Miodrag Stojanović, advokat optuženog.

“Moj branjenik se svaki put do sada odazivao pozivima Suda i ne postoji razlog da napusti svoje prebivalište. On trenutno ima problema sa zdravljem, stresom i planiranjem budućeg života. Smatram da bi ga mjera zabrane napuštanje boravišta dovela u težu situaciju”, obrazložio je Stojanović.

Sud će se naknadno izjasniti o ovom prijedlogu.

This post is also available in: English