Članak

Mihaljević: Početak dokaznog postupka Odbrane

2. Novembra 2007.07:59
Dokazni postupak Odbrane Zdravka Mihaljevića počeo je saslušavanjem dvojice svjedoka koji su dali oprečne izjave o dešavanjima opisanim u optužnici.

Odbrana Zdravka Mihaljevića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine na području Kiseljaka, pozvala je dvojicu svjedoka Tužilaštva na dodatno ispitivanje.

Elvir Huseinović i Asim Hasić su kao svjedoci Tužilaštva, a i kao svjedoci Odbrane, govorili o protjerivanju Bošnjaka iz sela Tulice, te strijeljanju grupe muškaraca u blizini seoskog groblja.

Zdravko Mihaljević je, prema optužnici, bio zapovjednik Postrojbe za posebne namjene “Maturice”, koja je djelovala u sklopu HVO-a. Tužilaštvo smatra da je on 12. jula 1993. godine sudjelovao u napadu na selo Tulice, kao i da je u istom selu kraj mjesnog groblja pucao na muškarce, Bošnjake.

“Dok smo bili vođeni u koloni do groblja, dva puta nam je naređeno da legnemo. Naredbu je izdao čovjek u maskirnoj uniformi koji je imao navučenu čarapu preko lica”, kazao je Huseinović.

Pričajući o istom događaju, Asim Hasić je rekao da je muškarcima koji su vođeni do groblja naređeno jednom da legnu, i to neposredno kod groblja, kada su neki prozivani i strijeljani.

Tokom svjedočenja, Huseinović je pojasnio da je preživjele “čekao kamion”, dok je Hasić kazao da su “oni čekali kamion”.

“Dok su nas prevozili do kasarne u Kiseljaku, kamion u kojem smo bili pratio je golf u kojem je bio čovjek sa čarapom na glavi. Kada smo zaustavljeni kod Lepenice, on je zatražio da iz kamiona siđe Ibrahim Jahić i odveo ga. Više nisam vidio tog čovjeka sa maskom”, kazao je Huseinović.

Za razliku od njega, Hasić kaže da “nije vidio ko je odveo Jahića”, te da “misli da se nije moglo uopće vidjeti ko je u autu koji je pratio kamion”.

Prema optužnici, Ibrahimu Jahiću se gubi svaki trag nakon odvođenja, a ostali ljudi sa kamiona su odvezeni u kasarnu u Kiseljak, gdje su zatočeni, potom vođeni na prinudne radove, te mučeni, a mnogi su tu i ubijeni.

Nastavak suđenja je 9. novembra 2007. godine.