Članak

Uhapšen Predrag Kujundžić

10. Oktobra 2007.03:38
Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e uhapsili osobu osumnjičenu za zločine počinjene u toku rata na području Doboja.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, u ranim jutarnjim satima na području Doboja uhapšen je Predrag Kujundžić, rođen 30. januara 1961. godine.

Uhapsili su ga pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) po nalogu Državnog tužilaštva, koje ga sumnjiči da je tokom 1992. i 1993. godine počinio ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Doboja.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat nadležnom tužiocu Odjela za ratne zločine Tužilaštva BIH, koji će ga saslušati i odlučiti da li će pokrenuti prijedlog za određivanje pritvora.

Kujundžić se dovodi u vezu sa paravojnom formacijom nazvanom “Predini vukovi”, koja je uz Vojsku Republike Srpske djelovala na području općine Doboj. Već nekoliko godina Kujundžić se nalazi na listama osoba koje se sumnjiče za pomaganje haškom bjeguncu Radovanu Karadžiću, te mu je od 2003. godine onemogućen ulazak u zemlje članice EU-a i u SAD.

Prema pisanju ovdašnjih medija, Kantonalno tužilaštvo u Zenici je još 2000. godine uputilo zahtjev, te dobilo saglasnost iz Haaga za podizanje optužnice protiv Kujundžića.

Jedinica “Predini vukovi” spominje se i u haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića, i to tako što je dovedena u vezu sa etničkim čišćenjem koje je tokom maja 1992. godine vršeno u Doboju.