Članak

Rašević i Todović: Trenuci šoka

9. Oktobra 2007.01:08
Zaštićeni svjedok Tužilaštva govorio je o odvođenjima i premlaćivanjima zatvorenika u KP domu Foča.

Bivši logoraš iz Foče, koji je dvije i po godine bio zatočen u nekadašnjem Kazneno-popravnom (KP) zavodu, dao je iskaz kao zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Mitru Raševiću i Savi Todoviću.

“Dolasci stražara sa papirom u ruci bili su trenuci šoka za sve nas”, opisao je svjedok FWS 83 osjećaj koji je vladao među logorašima s kojima je dijelio sobu u KP domu u Foči kada bi stražari dolazili i odvodili zatvorenike.

Mitar Rašević, prema navodima optužnice komandir straže u KP domu Foča, i Savo Todović, zamjenik upravnika, terete se za učestvovanje u “udruženom zločinačkom poduhvatu” protiv civila nesrba zatočenih u ovoj KP ustanovi “koja je imala sva obilježja logora”.

Kako je rekao FWS 83, u logor je doveden 18. aprila 1992, a oslobođen, u razmjeni, 5. oktobra 1994. godine. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, prisjetio se noći u kojoj je odvedeno oko 10 ljudi. Kako je rekao, nakon što su ih stražari izveli, čuo je krike. Nijedan se nije vratio.

“Nisu stražari to mogli sami raditi. Pretpostavljeni je postojao u tom logoru, zatvoru, šta je već bilo”, zaključio je FWS 83, dodavši da su, po njegovom mišljenju, “upravu” KP doma činili Milorad Krnojelac, Savo Todović i Mitar Rašević.

Milorada Krnojelca, bivšeg upravnika logora Foča, Tribunal u Haagu je osudio na 15 godina zatvora za zločine u Foči.

Govoreći o onome što se dešavalo u logoru u Foči, FWS 83 se prisjetio i radnih grupa koje su činili zatvorenici.

“Todović je formirao radnu grupu, i mi smo obavljali različite poslove koje je određivala uprava”, ispričao je FWS 83 te dodao da iako se radilo o teškim i iscrpljujućim poslovima, to je za njega ipak bila privilegija.

“Kad sam izlazio da radim, ponekad bih dobio još nešto da jedem”, kazao je FWS 83, koji je u prva dva mjeseca boravka u logoru izgubio 40 kg.

Prema navodima optužnice, Todović i Rašević su učestvovali u stvaranju sistema prisilnog rada. Tako su zatočenici morali raditi u fabrici namještaja, metalskoj i mehaničarskoj radionici, obavljati poljoprivredne radove, raditi u mlinovima i rudniku Miljevina, raščišćavati ruševine oštećenih zgrada u Foči.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra 2007. godine.