Članak

Alić: Veladžić je bio uz komandanta Nanića

9. Oktobra 2007.03:12
Branilac optuženog je konstatovao da je ispitivanje svjedoka bespredmetno jer nije svjedočio na okolnosti optužnice niti je učestvovao u događajima koji su predmet optužnice.

Agan Skenderović, nekadašnji načelnik Informativne službe 505. bužimske brigade, dao je iskaz kao svjedok optužbe na suđenju Šefiku Aliću.

Šefika Alića Tužilaštvo BiH smatra odgovornim što je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti ubistvo četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

U to vrijeme Agan Skenderović se nalazio u komandi brigade, u Bužimu. Uloga Informativne službe bila je pripremanje informacija za borce, kao i za medije, objasnio je Skenderović. Potvrdio je da je Meho Veladžić bio angažovan u ovoj službi te da je snimao događaje na prvim borbenim linijama.

“Zadatke je dobijao uglavnom od komandanta brigade Izeta Nanića”, rekao je Skenderović. I tokom akcije “Oluja” Veladžić je imao zadatak da bude uz komandanta Nanića, izjavio je Skenderović.

Snimak na kome se vide ratni zarobljenici te njihova mrtva tijela, a za koji se smatra da ga je načino Veladžić, glavni je dokaz Tužilaštva u ovom predmetu.

Skenderović je objasnio da je Veladžić na terenu snimao Sony kamerom sa trakom od 8 mm, a snimci su kasnije prebacivani na VHS kasetu, u prostorijama Informativne službe. Snimljeni materijal iz akcije “Oluja” takođe je trebalo presnimiti i arhivirati, rekao je svjedok, ali se ne sjeća da je to učinjeno.

Skenderović je izjavio da nije vidio snimke iz akcije “Oluja” na kojima se vide zarobljeni vojnici, niti je u to vrijeme čuo da takvi snimci postoje. Na pitanje advokata Odbrane Senada Krehe, svjedok je objasnio da je snimke ratnih zarobljenika vidio prilikom davanja izjave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a fotografije ranije u medijima.

Drugi branilac optuženog Mirza Kovač konstatovao je da je bespredmetno da ispituje svjedoka, s obzirom da nije svjedočio na okolnosti optužnice i nije sam učestvovao u akciji “Oluja”.

Na ročištu se nije pojavio drugi predviđeni svjedok, Abid Duraković. Razlog je njegovo zdravstveno stanje, odnosno problemi psihičke prirode. Tužilac je obavijestio Sud da će nakon uvida u medicinsku dokumentaciju ovog svjedoka odlučiti o eventualnom daljnjem saslušanju.

Suđenje Šefiku Aliću, koji se od 3. oktobra brani sa slobode, biće nastavljeno 30. oktobra 2007. godine.