Članak

Vuković i ostali: Rajko ponovo uhapšen

27. Septembra 2007.00:00
Nakon što je pušten da se brani sa slobode, Sudska policija BiH je uhapsila Rajka Vukovića, optuženog za zločine počinjene u Foči.

This post is also available in: English

Po naredbi Suda BiH ponovo je uhapšen Rajko Vuković, optužen za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine.

Vukoviću je 19. septembra, također odlukom Suda, dopušteno da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane, čemu se usprotivilo Državno tužilaštvo.

Uvažavajući djelimično žalbu Tužilaštva, Sud BiH je ponovo odredio pritvor Rajku Vukoviću, koji “može trajati do okončanja glavnog pretresa, a najduže do 26. septembra 2010. godine”, stoji u odluci.

“Postoje okolnosti koje ukazuju da bi optuženi boravkom na slobodi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke i saizvršioce”, obrazloženo je u saopćenju Suda.

Ranko i Rajko Vuković su optuženi za učestvovanje u progonu civila Bošnjaka sa područja općine Foča, kao i učestvovanje u “udruženom zločinačkom poduhvatu” s ciljem “lišavanja života drugih osoba”.

Rajko je uhapšen 11. jula ove godine na području Foče, a 17. septembra Sud BiH je konstatovao da poriče krivicu, nakon što je, zbog štrajka glađu, dva puta odbio pojaviti se na izjašnjenju.

This post is also available in: English