Članak

Vuković i ostali: Rajko se brani sa slobode

19. Septembra 2007.16:20
Nakon dva mjeseca, Sud BiH je ukinuo pritvor Rajku Vukoviću, koji je zajedno s bratom Rankom optužen za zločine počinjene u Foči.

Sud BiH ukinuo je pritvor Rajku Vukoviću te mu odredio “mjere zabrane”, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravka i obavezu svakodnevnog javljanja u Policijsku stanicu Foča. Također mu je zabranjen “kontakt sa osobama čija su imena navedena u optužnici”, stoji u obrazloženju.

Rajko je, zajedno s bratom Rankom, optužen za učestvovanje u progonu civila Bošnjaka sa područja općine Foča. Vukovići su optuženi za učestvovanje u “udruženom zločinačkom poduhvatu” s ciljem “lišavanja života drugih osoba”.

Sud BiH je Rajku Vukoviću odredio pritvor 13. jula ove godine, nakon što ga je SIPA uhapsila dva dana ranije na području Foče. U septembru mu je bio produžen pritvor, kada je objavljeno da će trajati “do okončanja glavnog pretresa”.

Rajko Vuković se nije želio pojaviti pred Sudom kako bi se izjasnio o krivici, mada su mu date dvije prilike da to uradi. Kako se nije pojavio na drugom ročištu, Sud je zaključio da negira navode optužnice.