Članak

Lučić: Izricanje presude 18. septembra

14. Septembra 2007.15:09
Odbrana Kreše Lučića zaključila je da Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno dokaza te je zatražila oslobađanje optuženog.

Iznošenjem završne riječi Odbrane okončan je glavni pretres na suđenju Kreši Lučiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kreševa 1993. godine. Izricanje prvostepene presude zakazano je za utorak, 18. septembar.

Odbrana smatra da Sudsko vijeće “usljed nedostatka dokaza” treba osloboditi Krešu Lučića. Dan ranije je Tužilaštvo zatražilo da se optuženi proglasi krivim na osnovu dokaza koji su izneseni u toku postupka.

Prema navodima optužnice, Krešo Lučić je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila do kraja septembra 1993. godine “zatvarao i mučio civile Bošnjake iz Kreševa i okolnih sela”, te da je pomagao drugima u nečovječnim djelima, kao što je odvođenje na prisilni rad i zatvaranje u lošim uslovima.

Branilac Krešimir Zubak je rekao kako smatra da “Tužilaštvo ništa nije dokazalo”, te da je “završnim riječima parcijalno ocijenilo iskaze svjedoka, uzimajući u obzir samo ono što im odgovara”.

“Tužilaštvo nije predočilo ni jedan dokaz da je Lučić naredio zatvaranje i mučenje civila Bošnjaka, iako mu to stavljaju na teret. Ni jedan svjedok koji je tučen u prisustvu mog branjenika nije rekao da je on to naredio”, kazao je Zubak.

Prema optužnici, civili Bošnjaci iz Kreševa i okolnih sela su zatvarani u Osnovnu školu “Ivo Lola Ribar” i hangar “Šunje”, odakle su “neki odvođeni na prinudne radove, a neki na mučenje”.

Odbrana je u završnoj riječi osporavala navode Tužilaštva da je Lučić imao zapovjednu odgovornost, ističući da je “imao ovlasti u odnosu na podređene policajce, a ne za zatvaranje osoba i odvođenje na kopanje rovova, ili bilo kakvu odgovornost za logor Šunje”.

“Moj branjenik i Vojna policija nemaju nikakvu vezu sa logorom Šunje i Osnovnom školom jer je to bilo u nadležnosti civilne policije”, kazao je Zubak, dodavši da su “pripadnici Vojne policije samo jedno vrijeme osiguravali objekat”.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo nije dokazalo ni da je Lučić dao naređenje za privođenje civilnih osoba, niti da je izvršio zatvaranje. Za iskaze svjedoka koji su to naveli, Zubak kaže da su “kontradiktorni” jer “Vojna policija nije imala posebne znakove ili uniforme sve do 1994. godine, a bijele opasače koje su nosili stavljali su samo kada su trebali uhititi pripadnike HVO-a”.

U završnoj riječi Odbrana je istaknula i da su za isto djelo koje se Lučiću stavlja na teret već izrečene kazne pred Kantonalnim sudom u Travniku, te da “zbog nekoordinacije Tužilaštva ne može ispaštati njegov branjenik, jer više osoba ne može biti osuđene za isto djelo”.

Odbrana je još jednom naglasila kako smatra da je “napad na Kreševo izvršila Armija BiH “kako bi oslobodila grad, iako je HVO bio legalna formacija, pa se ne zna od koga je oslobađan grad u kojem živi osamdeset posto hrvatskog stanovništva”.

Povezani članci