Članak

Vuković i ostali: Ranko negirao krivnju, Rajko štrajkuje

13. Septembra 2007.07:59
Ranko Vuković je negirao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, dok se njegov brat nije pojavio na Sudu BiH jer štrajkuje glađu.

Ranko Vuković, optužen za ubistva i progon Bošnjaka na području Foče 1992. godine, pred Sudom BiH se izjasnio da nije kriv, dok se drugooptuženi Rajko Vuković nije pojavio na ročištu.

Razlog nedolaska Rajka Vukovića na ovo ročište jeste štrajk glađu optuženog, koji se nalazi u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu.

Sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić kazao je da je dobio službenu zabilješku Sudske policije u kojoj se navodi “da Rajko Vuković ne želi pristupiti na Sud BiH zbog štrajka glađu”, pa je zbog toga naredno ročište za njegovo izjašnjenje odgođeno do 17. septembra.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka i Rajka Vukovića da su, kao pripadnici vojnih snaga Srpske Republike BiH, sudjelovali u progonu civila Bošnjaka sa područja Foče tako što su ubili dvije osobe u selu Podkolun krajem maja 1992. godine. Ranka Vukovića optužnica tereti i za silovanje jedne ženske osobe.

Ranko Vuković, jedan od braće, koji se pojavio pred Sudom BiH, kazao je da je “razumio optužnicu, ali da je to sve laž, te da se on ne osjeća krivim”.

Veljko Čivša, advokat koji brani Ranka Vukovića, zatražio je da se njegov branjenik prebaci iz pritvora u Doboju u Pritvorsku jedinicu Suda BiH ili u zatvor Kula, jer članovi njegove porodice kada ga žele posjetiti, moraju po nekoliko sati putovati.

Sudija Maksumić je kazao da će naknadno odlučiti o tom prijedlogu, te da će ovaj predmet biti predat sudećem vijeću koje će u zakonskom roku zakazati početak suđenja.